"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Με την εγγύηση Φωτόπουλου


Οι ανακριτικές αρχές έκριναν ότι ο Νίκος Φωτόπουλος δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε επικίνδυνος για να διαπράξει αδικήματα για τα οποία ελέγχεται. Έτσι, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 60.000 ευρώ που, πιθανότατα, θα πληρώσει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ΔΕΗ - ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει περιουσία.

Τα αδικήματα για τα οποία διώκεται δεν είναι αμελητέα. Κατηγορείται για απάτη και απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για τη γνωστή υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και των υπερτιμολογήσεων

Πράγματι, η έρευνα της δικαιοσύνης έχει αποδώσει συναρπαστικά ευρήματα. Από το 1999 ως το 2010 η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ χρηματοδοτήθηκε, από την ίδια την εταιρία, με 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα, η διαχείριση αυτών των κονδυλίων φέρει σκιές. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που παρουσιάζονται από τα δελτία ειδήσεων. Ταξίδια που δεν έγιναν ποτέ, φιλοξενία συνδικαλιστών που τιμολογήθηκε με έξοδα σεΐχη και πάει λέγοντας.

Όπως είναι φυσικό, ο Νίκος Φωτόπουλος αρνείται όλες τις κατηγορίες. Πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι αν βρεθεί στον ίδιο έστω και ένα ευρώ, τότε θα αυτοκτονήσει. Μόνο που η έρευνα δεν ψάχνει τι χρήματα έχει ο Φωτόπουλος. Ψάχνει τα χρήματα της ΔΕΗ που διαχειρίστηκε, εκ θέσεως, ο Φωτόπουλος. Και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει πειστικές απαντήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι στα ταμεία και στα βιβλία της ΓΕΝΟΠ είχε γίνει ενδελεχής έλεγχος από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος και έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα. Ακολούθησε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ που εντόπισε διάφορα τερατάκια να βόσκουν στα τιμολόγια των συνδικαλιστών. Η δίωξη ήρθε όπως η μέρα μετά τη νύχτα. Νομοτελειακά, αναπόφευκτα.

Όχι όμως για τον Νίκο Φωτόπουλο. Ο ίδιος σε ανακοίνωσή του αποδίδει όλα αυτά σε συμφέροντα τα οποία θέλουν να υφαρπάξουν τη ΔΕΗ από τα τίμια χέρια του ελληνικού λαού:  

«Γιατί τα συμφέροντα (μεγάλα ή μικρά) δεν κατάφεραν ποτέ να μας κεράσουν έναν καφέ, να μας φιλοξενήσουν στις βίλες τους και να πιούμε από το κρασί τους. Γιατί επί έξι συνεχόμενα χρόνια, παρουσία όλων των Υπουργών στις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων (οι ομιλίες είναι στο διαδίκτυο) αποκαλύπτουμε το φαγοπότι που γίνεται σε βάρος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού».

Η δήλωση και η ανοιχτή επιστολή του προέδρου Φωτόπουλου έχουν, αναμφισβήτητα, ενδιαφέρον. Όμως δεν εξηγούν τι ακριβώς έγινε με τα τιμολόγια. Διότι το να θέλεις να διατηρήσεις τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, είναι κάτι θεμιτό. Το ερώτημα είναι γιατί χρειάζεσαι εικονικά τιμολόγια για να το πετύχεις. 

Υπάρχει και ένα κενό λογικής: αν όλα αυτά γίνονται για να φιμωθεί ο Φωτόπουλος, τότε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, δύο εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ είναι όργανα των συμφερόντων που ορέγονται τη ΔΕΗ και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού

Μπορεί να είναι και έτσι. Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτή τη χώρα. Εδώ διώκουν την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, στον Φωτόπουλο θα σταματούσαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: