"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Ανακοίνωση με «σκιές» από ΗΠΑ για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, για συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε απάντηση ερωτήματος του «Εθνους» για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για ενέργεια στην περιοχή της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης, αφήνει «σκιές» και δεν ξεκαθαρίζει εάν αυτό το δικαίωμα εμποδίζει ή όχι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.


Απαντώντας σε ερώτημα για τα δημοσιεύματα που φέρουν τον Αμερικανό πρέσβη να ζητά από τον Πρόεδρο της Κύπρου να μην προχωρήσει σε αδειοδότηση των οικοπέδων 5 και 6, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου δήλωσε επίσημα τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά για ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά την ''κυπριακής ιδιοκτησίας'' διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Δεν πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων ενεργειακών πόρων χρειάζεται να εμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η φράση «δεν πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων ενεργειακών πόρων χρειάζεται να εμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση» έχει διπλή ανάγνωση:
 
«Θα μπορούσαν», είπε η πηγή, «να εννοούν ότι οι έρευνες εμποδίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Επίσης, σύμφωνα με την πηγή, «θα μπορούσαν να εννοούν ότι δεν ισχύει η θέση της Τουρκίας ότι οι έρευνες είναι εμπόδιο στον διάλογο».

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Τζον Κέρι προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες η κυπριακή παροικία της Αμερικής συνεχίζει τις προσπάθειες για να «κλείσει» συνάντηση και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: