"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ: H αναδυόμενη ενεργειακή υπερδύναμη του πλανήτη- Μέχρι το 2020 θα είναι αυτάρκεις


Την τελευταία 20ετία όλοι διαπιστώνουν ότι το οικονομικό κέντρο βάρους του πλανήτη μετατοπίζεται εκ Δυσμών προς Ανατολάς με την πλημμυρίδα των επενδύσεων προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το ενεργειακό κέντρο βάρους.
 
Για την ακρίβεια, συμβαίνει το αντίθετο. Παρατηρούμε δηλαδή μια μετατόπιση εξ Ανατολών προς Δυσμάς και συγκεκριμένα από τις παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου προς την αμερικανική ήπειρο και κυρίως τις ΗΠΑ.
 
Κι αυτό συμβαίνει χάρη στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που παρέχουν δυνατότητες εξερεύνησης περιοχών και εξόρυξης ενεργειακών κοιτασμάτων που έως τώρα θεωρούνταν μη εκμεταλλεύσιμα.
 
Ετσι, τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τη Ρωσία στην παραγωγή φυσικού αερίου. Ενώ σε έξι χρόνια εκτιμάται ότι θα παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία!
 
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τη στροφή των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, όπως είναι η ευρωπαϊκή, η αμερικανική αλλά και η βραζιλιάνικη, προς την πράσινη ενέργεια, τότε μιλάμε για μια προοπτική ριζικής ανατροπής του παγκόσμιου ενεργειακού στάτους κβο που δεν είναι διόλου μακρινή, όπως διαπιστώνουν ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα της ιταλικής εφημερίδας «Ρεπούμπλικα».
 
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η αλλαγή των ισορροπιών στην ενεργειακή σκακιέρα θα ισχυροποιήσει την αμερικανική οικονομία και θα της δώσει προβάδισμα έναντι εκείνων της Ευρώπης, της Κίνας και της Ινδίας.
 
Ηδη η εξόρυξη κι η εκμετάλλευση του σχιστόλιθου ανοίγει τον δρόμο για την ενεργειακή αυτονομία των ΗΠΑ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μέχρι το 2020 οι ΗΠΑ αναμένεται να παράγουν 10,1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, περίπου 500.000 βαρέλια περισσότερα από την κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία. 
 
Οι αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς και είναι προφανές ότι συνδέονται με μια πολιτική απόφαση της Ουάσιγκτον για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μέση Ανατολή. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι ΗΠΑ είχαν καλύψει το 83% των ενεργειακών τους αναγκών με εγχώριους πόρους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Οι εισαγωγές πετρελαίου στη χώρα μειώθηκαν κατά 11% το 2012 και κατά κύριο λόγο προέρχονται από «φίλους και γείτονες» παραγωγούς, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό - οι ποσότητες αργού που εισήγαγαν πέρυσι οι ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία ήταν αμελητέες.
 
Η ανάδειξη των ΗΠΑ σε ανερχόμενη παγκόσμια ενεργειακή δύναμη οφείλεται βεβαίως στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και των νέων τεχνολογιών - συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αμφιλεγόμενες συνέπειες στο οικοσύστημα, όπως η παραγωγή αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα. Πέρα από τις ΗΠΑ, το ενεργειακό προφίλ τους ενισχύουν ακόμη ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: