"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - Κωνσταν/πολη: Διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη της αρμενικής γενοκτονίας του 1915

Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη για να τιμήσουν τη μνήμη των σφαγών των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκαν το 1915 στη σημερινή Τουρκία από την Οθωμανική αυτοκρατορία και τις οποίες οι αρχές της Άγκυρας αρνούνται να αναγνωρίσουν ως γενοκτονία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση τουρκικών μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά από το μουσείο τουρκικών και ισλαμικών αντικειμένων, το οποίο ήταν άλλοτε μια φυλακή, δυο βήματα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, στην πολύ τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

Μερικοί απ' αυτούς κρατούσαν πορτρέτα θυμάτων της γενοκτονίας, άλλοι πανό που έγραφαν "το μουσείο τουρκικών και ισλαμικών αντικειμένων ήταν το 1915 μια φυλακή" ή "πριν εκτοπισθούν, οι αρμένιοι διανοούμενοι κρατήθηκαν εδώ".

Για πρώτη φορά, ευρωπαϊκές ενώσεις Αρμενίων της διασποράς ή αγώνα κατά των διακρίσεων συμμετείχαν επισήμως σ' αυτή την εκδήλωση σε τουρκικό έδαφος, που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από μόλις μερικά χρόνια.

"Πριν από δέκα χρόνια, μια τέτοια διαδήλωση ήταν αδύνατη στην Τουρκία. Πριν από δύο χρόνια, δεν ήμασταν παρά μια δεκαπενταριά και σήμερα είμαστε σχεδόν 200. Είναι η ένδειξη πως οι νοοτροπίες αλλάζουν κι εδώ", δήλωσε ο Μπεντζαμίν Αμπτάν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM).

Πριν από την τελετή αυτή, οι οργανωτές τίμησαν τη μνήμη ενός τούρκου υποπρόξενου, του Φαΐκ Αλί Οζάνσοϊ, ο οποίος είχε αρνηθεί να εκτελέσει τις διαταγές εκτοπισμού των Αρμενίων που είχαν εκδοθεί από την αυτοκρατορία.

Δύο χρόνια πριν από την εκατονταετηρίδα της γενοκτονίας, όλο και περισσότερες τελετής μνήμης των σφαγών του 1915 πραγματοποιούνται σε τουρκικό έδαφος.

Οι αρχές της Τουρκίας αρνούνται ωστόσο κατηγορηματικά να χαρακτηρίσουν γενοκτονία τις σφαγές αυτές και καταγγέλλουν όλες τις χώρες που υιοθετούν νόμους οι οποίοι τιμωρούν την άρνηση του γενοκτονικού χαρακτήρα αυτών των γεγονότων


e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: