"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΙΡΑΝ: Οι μουλάδες μπλοκάρουν το facebook λόγω... «ανήθικου περιεχομένου»

Στο στόχαστρο των ιρανικών αρχών έχει περιέλθει ο πλέον δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, Facebook. Η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του Ιράν επέρριψε την ευθύνη για το ένα τρίτο των διαζυγίων στη χώρα στο Facebook και κάλεσε τους πολίτες να μην εγγράφονται στον συγκεκριμένο ιστότοπο.  

Ενας εκ των επικεφαλής της συγκεκριμένης ιρανικής υπηρεσίας, μάλιστα, ο Αλί Μπαλί, έσπευσε να χαρακτηρίσει το Facebook «το πιο επικίνδυνο και απεχθές κατασκοπευτικό εργαλείο» στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής στη χώρα μας και στον μουσουλμανικό κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπαλί στην ιρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα YJC. «Ερευνες που διεξαγάγαμε δείχνουν ότι το ένα τρίτο των διαζυγίων στο Ιράν οφείλεται στις γνωριμίες μέσω του Facebook», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Facebook συγκαταλέγεται, μαζί με περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ακόμα διαδικτυακές τοποθεσίες, στον κατάλογο των ιστοσελίδων «ανήθικου περιεχομένου» των ιρανικών αρχών και, ως εκ τούτου, μπλοκάρονται από την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Παρά ταύτα, μεγάλος αριθμός Ιρανών καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση στο Facebook μέσω διαμεσολαβητών ελεύθερης πρόσβασης και εικονικών ιδιωτικών δικτύων, αποφεύγοντας τη διαδικτυακή λογοκρισία. Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία του Facebook, οι Ιρανοί χρήστες ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός του Ιράν ανέρχεται σε εβδομήντα εκατομμύρια, εκ των οποίων τα εξήντα και πλέον είναι κάτω των τριάντα ετών.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας αμερικανικής εταιρείας όσον αφορά στις φιλίες και τις σχέσεις των χρηστών του Facebook. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της Wolfram Alpha, η οποία δημοσιεύτηκε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι χρήστες αρχίζουν να αλλάζουν το status τους από «μόνος» σε «σχέση» στις αρχές της τρίτης δεκαετίας ζωής τους, ενώ γύρω στα 27 το αλλάζουν και πάλι σε «αρραβωνιασμένος». Το επόμενο βήμα είναι, φυσικά, να ενημερώσουν τον πλανήτη ότι παντρεύτηκαν. Η ηλικία των χρηστών του Facebook που δηλώνουν «παντρεμένοι» κυμαίνεται από 27 μέχρι 60. Η έρευνα της Wolfram Alpha, ωστόσο, έδειξε πως υπάρχει μια σαφής τάση των γυναικών χρηστών να δηλώνουν «μόνες» καθώς μεγαλώνουν.

Οι συντάκτες της έκθεσης που συνοδεύει τη συγκεκριμένη έρευνα, πάντως, παραδέχονται ότι τα στοιχεία δεν απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα, αφού μεγάλος αριθμός εφήβων δηλώνουν «παντρεμένοι». Παρά ταύτα, η σύγκριση των στοιχείων της Wolfram Alpha με εκείνα της πλέον πρόσφατης πληθυσμιακής απογραφή στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι, πράγματι, οι περισσότεροι των Αμερικανών χρηστών του Facebook παντρεύονται λίγο πριν από τα τριάντα.

AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: