"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: O Ερντογάν αγνοεί επιδεικτικά τη σύσταση Κέρι και δεν αναβάλει την επίσκεψή του στη Γάζα

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη επίσκεψή του στη Γάζα στα τέλη του Μαΐου, παρά το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να αναβάλει το ταξίδι.  
«Δεν τίθεται ζήτημα αναβολής της επίσκεψης αυτής», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
 

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης διευκρίνισε πως η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης, η οποία προγραμματίζεται να γίνει στα τέλη του επόμενου μήνα, θα καθοριστεί επακριβώς μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός την 16η Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
 

Πηγή της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε πάντως ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στη Γάζα, ο οποίος γενικά διάκειται ευνοϊκά έναντι της ισλαμικής Χαμάς, είναι πιθανό να γίνει στις 30 ή 31 Μαΐου.  
Το σχέδιο του Ερντογάν προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από μέρους του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η οργάνωση του οποίου Φάταχ είναι αντίπαλη της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά στη Γάζα. Προκάλεσε επίσης αμηχανία στις ΗΠΑ, η συμβολή των οποίων στην επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας ήταν ένα από τα «χαρτιά» που ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό - συνομιλίες που παραμένουν σε τέλμα.  
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη το σαββατοκύριακο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συμβουλεύσει τον Ερντογάν να αναβάλει την επίσκεψη στη Γάζα και να περιμένει πιο «ευνοϊκές συνθήκες» για αυτή.
 

Ο Ερντογάν όμως έκανε εμφανή την δυσαρέσκειά του για την δήλωση Κέρι: «Αυτό δεν ήταν σωστό. Θα ήλπιζα να μην είχαν γίνει αυτές οι δηλώσεις», είπε.

Την προηγουμένη και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε επικρίνει τις δηλώσεις του Κέρι, επισημαίνοντας πως αποκλειστικά και μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει σχετικά με το πρόγραμμα των επισκέψεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: