"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Λίστες ανεπιθυμήτων ανταλλάσσουν ΗΠΑ - Ρωσία


Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε 18 Ρώσους που κατηγορούνται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως απάντηση για το θάνατο του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι στη φυλακή το 2009.

Πρόκειται για κρατικούς αξιωματούχους που εργάστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, δικαστές και άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε δολοφονίες Τσετσένων και Αμερικανών πολιτών.

Η Μόσχα απάντησε με αντίποινα, εκδίδοντας τη δική της λίστα με τους 18 ανεπιθύμητους Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων είναι ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, στρατιωτικοί που συνδέονται με το Γκουαντάναμο και δικηγόροι και τις δύο πλευρές να εξαπολύουν λεκτικές απειλές.

Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ένας 37χρονος δικηγόρος, φυλακίστηκε για φοροδιαφυγή το 2008, μετά από κατηγορίες που είχαν απευθύνει σε βάρος του Ρώσοι αξιωματούχοι τους οποίους είχε κατηγορήσει για απάτη 230 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέθανε σε ρωσικές φυλακές το 2009 με την κυβέρνηση να αποδίδει το θάνατό του σε καρδιακή ανεπάρκεια και την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου να εκφράζει αμφιβολίες, αναφέροντας ότι ο Μαγκνίτσκι είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου ενώ είχε αρνηθεί τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ακόμη ότι με βάση το «νομοσχέδιο Μαγκνίτσκι» που ψηφίστηκε στο Κογκρέσο πριν από περίπου τέσσερις μήνες, παγώνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των 18 Ρώσων που αναφέρονται στη λίστα, επαναφέροντας το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.


Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία, με τη Μόσχα να κατηγορεί επανειλημμένα την Ουάσιγκτον για παρακίνηση των μαζικών διαδηλώσεων κατά του Ρώσου προέδρου.

Ενταση που πυροδοτείται και από τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν οι δύο χώρες στο Συριακό, με τη Μόσχα να είναι από τους πλέον ισχυρούς υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ.


(Πηγές: ΑΜΠΕ-Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια: