"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΣΡΑΗΛ:Το «σύνδρομο της μάσκας» επιστρέφει

Αναμνήσεις από το «σύνδρομο της μάσκας» που είχε καταλάβει τον άμαχο πληθυσμό του Ισραήλ κατά τις «τυφλές» πυραυλικές επιθέσεις του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991, ξυπνούν αυτές τις μέρες στο Τελ Αβίβ, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δείχνει να πιστεύει τις πληροφορίες που θέλουν την Χεζμπολάχ να ετοιμάζει επίθεση με συριακούς πυραύλους Σκουντ.

Η φιλοϊρανική οργάνωση υποτίθεται πως προμηθεύτηκε τους πυραύλους από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο μάλιστα δεν αποκλείεται να τους παρέδωσε στους φανατικούς ισλαμιστές και σε ...«σετ» με χημικά όπλα! 
 
Αλήθεια ή ψέμα;  
 
Οι σχέσεις της Σύριας με την Χεζμπολάχ, όπως και με το Ιράν είναι πασίγνωστες, αλλά δεν αποτελούν απόδειξη για την προετοιμασία μιας τέτοιας επίθεσης κατά αμάχων. Το σίγουρο είναι πως, μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα, που βασίζονται σε ανώνυμες «διαρροές» ισραηλινών διπλωματών, η ζήτηση για ασφυξιογόνες μάσκες αυξήθηκε κατά 70% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών Times, η οργάνωση Χεζμπολάχ έχει εξοπλιστεί με πυραύλους τύπου Scud-D με μέγιστο βεληνεκές 690 χιλιομέτρα, και με μικρότερους πυραύλους βεληνεκούς 240 χιλιομέτρων, ικανούς να πλήξουν το Τελ Αβιβ, εάν εκτοξευθούν από το Λίβανο.

Η ανησυχία φυσικά αυξάνεται γιατί οι σχετικά πρωτόγονοι αυτοί πύραυλοι είναι σε θέση να μεταφέρουν και χημικά ή βιολογικά όπλα. Αυτή τη περίοδο, και ενώ το καθεστώς Άσαντ δίνει αγώνα επιβίωσης, έχει αυξηθεί η προθυμία της Σύριας να παρέχει στη Χεζμπολάχ πρόσβαση στο οπλοστάσιο των χημικών της όπλων. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σύρια προμηθεύει τη Χεζμπολάχ με χημικά όπλα, «αλλά δεδομένης της κατάστασης είναι δύσκολο να πει κανείς ότι δεν είναι πιθανό ή ότι δεν πρόκειται να συμβεί» δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα εκφώνησε πύρινη ομιλία λέγοντας ότι η σιιτική οργάνωση κατέχει «πυραύλους ακριβείας» και μπορεί να «μετατρέψει σε κόλαση» τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ισραηλινών.
 
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ανησυχία σε πολλές ισραηλινές οικογένειες που έσπευσαν να προμηθευτούν τις δωρεάν ασφυξιογόνες μάσκες που παρέχει η ισραηλινή κυβέρνηση.
 
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: