"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ: Πέθανε ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι - Μια άγνωστη ιστορία από τη Σελήνη: "Καλή τύχη, κε Γκόρσκι"

Ο αμερικανός πρώην αστροναύτης, Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

Ο Άρμστρονγκ είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μπαϊπάς στην καρδιά νωρίτερα αυτό το μήνα, δύο μόλις ημέρες μετά τα γενέθλιά του στις 5 Αυγούστου, προκειμένου να αποφραχθούν στεφανιαίες αρτηρίες.


Ως διοικητής της αποστολής Απόλλων 11, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. Καθώς πατούσε τη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ είπε: "Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα".


Η αποστολή Απόλλων 11 αποδείχτηκε και η τελευταία διαστημική πτήση του Άρμστρονγκ. Το επόμενο χρόνο διορίστηκε σε δουλειά γραφείου, ως αναπληρωτής διευθυντής αεροναυτικής στο γραφείο προωθημένης έρευνας και τεχνολογίας.


Εγκατέλειψε τη NASA ένα χρόνο αργότερα για να γίνει καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.


Ο πρώην αστροναύτης ζούσε στην περιοχή του Σινσινάτι με τη σύζυγό του Κάρολ.
 
Μια άγνωστη ιστορία από τη Σελήνη: "Καλή τύχη, κε Γκόρσκι"
 
Ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ που πέθανε χθες έμεινε στην ιστορία,  όχι μόνο ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά και για τη φράση που είπε όταν πρωτοπάτησε κατεβαίνοντας από τη σκάλα του «Απόλλων» : «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Όμως, ο Νιλ Άρμστρονγκ είπε τότε και μια άλλη φράση η οποία ακούστηκε στην ενδοσυνεννόηση τόσο με τους συναδέλφους του όσο και με το κέντρο ελέγχου στη Γη στο Χιούστον που για πολλά χρόνια περέμενε ένα επτασφράγιστο μυστικό:
Η μυστηριώδης φράση που καταγράφηκε πεντακάθαρα, ήταν «καλή τύχη, κύριε Γκόρσκι».

Όταν ρωτήθηκε ο Άρμστρονγκ από τους ανθρώπους της NASA ποιός είναι αυτός ο κύριος Γκόρσκι στον οποίο ευχήθηκε καλή τύχη, ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να απαντήσει. 

Στα χρόνια που πέρασαν το «καλή τύχη κύριε Γκόρσκι» έμελλε να απασχολήσει τη NASA και τους δημοσιογράφους πάρα πολλές φορές, αλλά ο Άρμστρονγκ πεισματικά αρνιόταν να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Η NASA που ως γνωστόν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, θεώρησε ότι το όνομα Γκόρσκι προφανώς ανήκε ίσως σε κάποιον σοβιετικό κοσμοναύτη (ήταν τότε γνωστή η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σοβιετική Ένωση για την κατάκτηση του διαστήματος) αλλά όσο και αν έψαξε δε βρήκε ποτέ κανένα κοσμοναύτη με το όνομα Γκόρσκι. 

Εικοσιέξι χρόνια αργότερα
, και αφού πλέον ο Νιλ Άρμστρονγκ είχε παραιτηθεί από τη ΝASA  για μια θέση καθηγητή σε πανεπιστήμιο σε μια συνέντευξη στην Τάμπα της Φλόριντα, εδέησε επιτέλους να αποκαλύψει τι ακριβώς εννοούσε με τη φράση «καλή τύχη κύριε Γκόρσκι».

Ιδού λοιπόν η ιστορία:
 
Όταν ο Άρμστρονγκ ήταν παιδί 5-6 ετών παίζοντας ένα μεσημέρι στην αυλή του σπιτιού του μπέιζμπολ με τον αδερφό του μια δυνατή μπαλιά έσπασε το τζάμι της κρεβατοκάμαρας του γείτονα.

Πλησιάζοντας με προφυλάξεις ο μικρός Άρμστρονγκ για να μαζέψει την μπάλα χωρίς να τον πάρει χαμπάρι κανένας, άκουσε τη σύζυγο του γείτονα κύριου Γκόρσκι να φωνάζει :


«Στοματικό σεξ θέλεις γεροπαραλυμένε; Στοματικό; Θα πάρεις στοματικό όταν αυτό το κωλόπαιδο από δίπλα πατήσει στο φεγγάρι».

 
Ο Άρμστρονγκ αποκάλυψε την ιστορία αφότου ο γείτονας του κ. Γκόρσκι είχε πλέον πεθάνει θεωρώντας ότι όσο αυτός ζούσε η ιστορία, ήταν κάτι που αφορούσε μόνο αυτούς τους δύο.
 
EΛ.ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: