Τώρα πώς «στήνονται» αυτές οι εξαιρετικά προσοδοφόρες δουλειές;
Το Γ' Νεκροταφείο έχει έκταση 360 στρεμμάτων και είναι το μοναδικό στην Αττική που έχει τμήμα ταφής απόρων. Επίσης εντός των ορίων του υπάρχουν το εβραϊκό και το στρατιωτικό τμήμα.
Συνολικά έχει 32 τμήματα και 37.000 τάφους. Τα καντήλια που ανάβουν οι παράνομοι «καντηλανάφτες» είναι περίπου 10.000. Η τιμή κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ τον μήνα. Γραφείο αφής καντηλιών έχει και ο δήμος, με τιμή 12,5 ευρώ τον μήνα για άναμμα μία φορά την ημέρα και 22 ευρώ για 2 φορές. Οι «πελάτες» που έχει ο δήμος και στα τρία νεκροταφεία είναι 900 και εισπράττει 17.000 ευρώ τον μήνα.
Δυστυχώς όμως τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για να αγοραστεί το λάδι που χρειάζεται και έτσι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους λόγω ελλείψεως… λαδιού! Στο Γ' Νεκροταφείο υπάρχουν 8 άτομα που ανάβουν καντήλια, αλλά μόνο η μία (η εταιρεία των Λαουλάκου - Χρονάκη) είναι νόμιμη. Η εταιρεία αυτή κέρδισε το δικαίωμα να μπορεί να κάνει δουλειές στα νεκροταφεία και ν' ανάβει καντήλια εκμεταλλευόμενη απόφαση του ΣτΕ που αναφέρει ότι οι συγγενείς του θανόντος μπορούν να επιλέγουν εκείνους που θα περιποιούνται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων και θα ανάβουν τα καντήλια. Φυσικά με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, να δηλώνουν τις εισπράξεις και να πληρώνουν τους φόρους… Στο Γ' Νεκροταφείο γίνεται πραγματικό… πάρτι με τα καντήλια. Εκτός της συζύγου του υπαλλήλου που προαναφέραμε, υπάρχει η κ. Φωφώ, που ανάβει 800 καντήλια, με 30 ευρώ το ένα ανά μήνα, ο κυρ Θανάσης με άλλα τόσα και ο κυρ Νίκος, που δραστηριοποιείται στο τμήμα 20 και έχει 400 καντήλια. Ο συγκεκριμένος κύριος πάει κάθε πρωί στο νεκροταφείο με μία μαύρη Μερσεντές.
Στο Α' Νεκροταφείο κουμάντο κάνει ένας συνταξιούχος υψηλόβαθμος υπάλληλος του δήμου, ο οποίος βγήκε στη σύνταξη το περασμένο Πάσχα, αλλά κατάφερε κι έγινε μέλος της Επιτροπής Κοιμητηρίου. Ο ίδιος έχει διορίσει με… προφορική εντολή τον γιο του, που είναι κι αυτός υπάλληλος του δήμου, προϊστάμενο των εργών, ενώ η κόρη του έχει μαρμαράδικο απέναντι από την είσοδο του νεκροταφείου. Να σημειώσουμε ότι οι εργάτες έχουν πολλά… τυχερά, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Ένα μόνο θα αναφέρουμε: Τα «χρυσά κλειδιά» που δίνουν ως αναμνηστικά δώρα οι δήμαρχοι των μεγάλων δήμων σε ξένους επίσημους που τους επισκέπτονται έχουν ως πρώτη ύλη χρυσό από τα ευρήματα στους τάφους κατά τις εκταφές, όπως δόντια, βέρες, δαχτυλίδια, κοσμήματα κ.λπ.
Στο Α' Νεκροταφείο τη… μερίδα του λέοντος στα καντήλια, πάνω από 1.000, έχει αναλάβει να τα ανάβει κάποια συνταξιούχος καθαρίστρια του δήμου, η οποία μάλιστα έχει στήσει και παράγκα δίπλα στα μνημεία για να βάζει τα… σύνεργά της! Τόσο η κόρη της όσο και ο γαμπρός της είναι υπάλληλοι του δήμου. Οικογενειακή η δουλειά! Ο κύριος αυτός που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του νεκροταφείου δεν τη βλέπει καθημερινά που ανάβει 1.000 καντήλια; Όπως και τους άλλους 2-3 που κάνουν την ίδια δουλειά; Γιατί καλύπτει αυτήν την συνεχιζόμενη επί χρόνια παρανομία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου