"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το ξενοδοχείο που εργαζόταν ο Πακιστανός δεν έκλεισε ποτέ !

Ανοικτές και σε πλήρη λειτουργία παρέμειναν οι δύο επιχειρήσεις στην Πάρο που βρέθηκαν να απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες και θα σφραγίζονταν για πέντε ημέρες με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση.

Η απόφαση για σφράγισμα αφορούσε το ξενοδοχείο όπου δούλευε ο Πακιστανός κατηγορούμενος για τη βάναυση κακοποίηση της 15χρονης μαθήτριας καθώς και ένα εστιατόριο στη Νάουσα. Οι επιχειρηματίες κατέφυγαν στα δικαστήρια και πέτυχαν προσωρινή διαταγή για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

«Το ότι οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη είναι επιλογή τους. Η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου αποτελεί δικαστική κρίση και ως τέτοια δεν σχολιάζεται», σημείωνε χθες με... νόημα το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας ωστόσο πως «για το υπουργείο η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα ύψιστης πολιτικής και κοινωνικής προτεραιότητας».

Ο δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βλαχογιάννης, από την άλλη, κάνει λόγο για διαδικαστικά λάθη και απειρία εφαρμογής του νέου νόμου, που οδήγησαν στην αναστολή του λουκέτου.
«Οι επιχειρηματίες πέτυχαν την ευνοϊκή γι' αυτούς δικαστική απόφαση, καθώς είχαν μόνο προφορικά ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για το σφράγισμα των επιχειρήσεών τους, την παραμονή του λουκέτου», τονίζει ο κ. Βλαχογιάννης.

«Η απόφαση για σφράγισμα δεν επιδόθηκε γραπτώς στους επιχειρηματίες και δεν ζητήθηκε αποδεικτικό επίδοσης, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να πετύχουν αναστολή εκτέλεσης στα δικαστήρια», συνεχίζει ο δήμαρχος.


Το υπουργείο Εργασίας εφάρμοσε με τη συγκεκριμένη απόφαση για πρώτη φορά τον νόμο 4052/2012 που προβλέπει κυρώσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν παράνομα μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Η ποινή ήταν αυστηρή αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτιμά ο κ. Βλαχογιάννης. «Η εφαρμογή της απόφασης θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν παράδειγμα προς αποφυγή για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες του νησιού, ώστε να απασχολούν μόνο ασφαλισμένους και νόμιμους εργαζόμενους», τονίζει ο δήμαρχος προσθέτοντας πως «οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος πρέπει να τηρούνται αυστηρά και οι παραβάτες να τιμωρούνται».

 EΘΝΟΣ
Συνέχισε κανονικά να λειτουργεί, παρά την υπουργική απόφαση, το ξενοδοχείο της Πάρου στο οποίο εργαζόταν ο Πακιστανός που κατηγορείται για την κακοποίηση της 15χρονης

Δεν υπάρχουν σχόλια: