"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: AYTO-ΑΘΩΩΣΗ των ΧΑΣΑΠΗΔΩΝ για τον θάνατο της ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι !!!

A. P., Reuters, ΑΠΕ

Ισραηλινό δικαστήριο απεφάνθη, ότι ο θάνατος της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι -η οποία σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, αφού παρασύρθηκε από εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών- δεν ήταν λάθος του στρατού ούτε ευθύνη του κράτους... 

Ο οδηγός της μπουλντόζας ισχυρίστηκε ότι δεν είδε την 23χρονη Ρέιτσελ Κόρι, η οποία διαδήλωνε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατεδαφίσεις και στάθηκε μπροστά στο όχημα για να το σταματήσει.

Τον Μάρτιο του 2003, ο ισραηλινός στρατός διακήρυξε ότι ο θάνατος της Αμερικανίδας ακτιβίστριας ήταν ατύχημα. Οι γονείς της έπειτα κατήγγειλαν τον οδηγό για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και κατέθεσαν αγωγή δύο χρόνια αργότερα, ζητώντας αποζημίωση.

Στη μακροσκελή απόφασή του, το δικαστήριο επεσήμανε  ότι το κράτος δεν φέρει ευθύνη για την «όποια βλάβη» προκλήθηκε στη διάρκεια της διαδήλωσης και την ώρα των κατεδαφίσεων, τη διαδικασία των οποίων αποκάλεσε «επιχειρήσεις σε εμπόλεμη περίοδο». Ο ίδιος ο δικαστής χαρακτήρισε τον θάνατο της Ρέιτσελ Κόρι «λυπηρό ατύχημα». 

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ημέρα που σκοτώθηκε η Αμερικανίδα τη δείχνουν με φωσφοριζέ πορτοκαλί γιλέκο να κρατάει έναν τηλεβόα και να προσπαθεί να εμποδίσει τον εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού. Οι υποστηρικτές της οικογένειας του θύματος επιμένουν ότι ο οδηγός ήταν απίθανο να μην την είδε. 


Σχολιάζοντας την απόφαση, η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ, δήλωσε «βαθιά πληγωμένη». Η Ρέιτσελ Κόρι ήταν ακτιβίστρια της ειρήνης προτού ακόμη μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας το 2002. Διοργάνωνε εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης στη γενέτειρά της στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και υπήρξε εθελόντρια του φιλοπαλαιστινιακού Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης ISM. Το 2003 βρισκόταν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μαζί με άλλους διαδηλωτές, μέλη του Κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: