"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Μετά τη Ρωσία, περικυκλώνουν ηλεκτρονικά και την Κίνα


Αντιπυραυλική «ασπίδα», ανάλογη με αυτήν που άρχισε να εγκαθιστά στην Ευρώπη, σχεδιάζει να εγκαταστήσει και στον Ειρηνικό Ωκεανό η Αμερική τους αμέσους προσεχείς μήνες.

Αν στην Ευρώπη η αμερικανική «ασπίδα» εξαπλώνεται γύρω και κοντά στη Ρωσία με πρόσχημα την πυρηνική απειλή από το Ιράν, η ασιατική «ασπίδα» έχει πρόσχημα την απειλή από τη Βόρεια Κορέα αλλά, φυσικά, στοχεύει στον έλεγχο της λεγόμενης
«ηλεκτρονικής πολεμικής ετοιμότητας» της Κίνας.

Σϋμφωνα με πηγές στο Πεντάγωνο, στο Τόκιο και στη Μανίλα, η ασιατική αντιπυραυλική ασπίδα θα καλύπτει την Ταϊβάν, ολόκληρο τον ιαπωνικό χώρο και τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και μέρος της Αυστραλίας.
Οι ίδιες πηγές «εκτιμούν» ότι η ηλεκτρονική περικύκλωση της Κίνας θα ολοκληρωθεί ώς το 2016 και θα κοστίσει περίπου 5 δισ.δολάρια, μέρος οποίων θα καλύψουν οι χώρες που θα προστατεύει η «ασπίδα».

Σην Ουάσιγκτον αναγνωρίζουν ότι
«θα υπάρξει ασφαλώς ένταση στις σχέσεις με το Πεκίνο», ιδιαίτερα αν στοιχεία της «ασπίδας» εγκατασταθούν στην Ταϊβάν -την οποία η Κίνα θεωρεί κινεζικό έδαφος.
Κάποια προβλήματα ίσως υπάρξουν με την Ιαπωνία, η οποία δεν έδωσε ακόμη την πλήρη συγκατάθεσή της. Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι διστακτική επειδή οι σχέσεις της βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένταση με το Πεκίνο -και δεν θα ήθελε να τις οξύνει περισσότερο- αλλά και με τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν εξαιτίας της κυριότητας των νησιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή τους και διεκδικούν και οι τέσσερεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: