"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Υγειονομικός τουρισμός fast track από τους πασάδες

Και αυτοί στην ουρά πίσω απο τους Αγγλους για να πάρουν συμβουλές απο το δικό μας Ε.Σ.Υ. (Κρέμονται απο τα χείλη Νικήτα και Αβραμό...)

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Τη δημιουργία «ελεύθερων ζωνών» με στόχο την ανάπτυξη του υγειονομικού τουρισμού σχεδιάζει η Τουρκία στην επόμενη διετία, με στόχο να προσελκύσει εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει και την τάση μείωσης που σημειώνεται όσον αφορά στον αριθμό των τουριστών, καθώς μέχρι στιγμής -κυρίως λόγω της κρίσης στην περιοχή (Συρία, Κουρδικό κ.λπ.)- φέτος έχουν επισκεφθεί τη χώρα 2 εκατ. περίπου λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, που επικαλούνται το υπουργείο Υγείας, το μοντέλο υγειονομικού τουρισμού που θα εφαρμοστεί θα είναι εντελώς νέο και θα απευθύνεται πρωτίστως στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τις λεπτομέρειές του επεξεργάζονται ήδη πυρετωδώς αρμόδιες επιτροπές, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν και να δοθούν στη δημοσιότητα έως το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε αυτές τις ειδικές ζώνες, θα μειωθεί στο ελάχιστο η φορολογία κάθε είδους (στα έσοδα και τον ΦΠΑ), ενώ θα δοθούν και άλλα κίνητρα, που θα αφορούν το καθεστώς εργασίας.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων θα ξεκινήσει άμεσα, δίνοντας δουλειά σε 4.500 περίπου ανθρώπους, ενώ η έναρξη της λειτουργίας τους τοποθετείται χρονικά εντός του 2014. Βάσει δε του αρχικού σχεδίου, θα περιέχουν -εκτός της νοσοκομειακής υποδομής- spa, συνεδριακά κέντρα, «γωνιές» υψηλής τεχνολογίας, αλλά και τζαμιά, συναγωγές και κοιμητήρια.

Όσον αφορά τις τοποθεσίες που θα διατεθούν, αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περιοχές στις οποίες είναι εύκολη η πρόσβαση (π.χ. κοντά σε αεροδρόμια και λιμάνια). Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε αυτές τις εγκαταστάσεις γιατρών και νοσηλευτών από το εξωτερικό, χωρίς καν να απαιτείται να μιλούν την τουρκική γλώσσα -εξάλλου, υπολογίζεται ότι το 85% των ασθενών που θα φιλοξενούνται σε αυτές τις χώρες θα είναι αλλοδαποί.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: