Ένα κοινό σημείο των Γιαμαμότο και Σαντίτ ήταν ότι είχαν συμβάλει στη δημιουργία του ελληνικού ντοκιμαντέρ με τίτλο (κατά τραγική ειρωνεία), «Πεθαίνοντας για την αλήθεια». Το γύρισε ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής ο ίδιος, Νίκος Μεγγρέλης το 2010 υμνώντας τη σωστή δημοσιογραφία (το τρέιλερ της ταινίας στο οποίο εμφανίζεται η Γιαμαμότο).
Μέσα σε μόλις 75 λεπτά το «Πεθαίνοντας για την αλήθεια», εκτός από το ότι αναφέρεται στη χειραγώγηση των περισσοτέρων αμερικανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μπους, αφηγήθηκε επίσης γνωστές ή άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες με τραγικό τέλος. Ο ισπανός εικονολήπτης Χοσέ Κόουζο σκοτώθηκε από βολή αμερικανικού τανκ στο ξενοδοχείο Παλεστάιν. Η ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα κρατήθηκε όμηρος ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης επί έναν μήνα και, όταν απελευθερώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε από αμερικανική περίπολο, σκοτώνοντας τον ιταλό μυστικό πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι, ο οποίος της έσωσε τη ζωή θυσιάζοντας τη δική του.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Μεγγρέλη ένας δημοσιογράφος χάνει τη ζωή του ανά πέντε ημέρες και κάθε χρόνο περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους στις καυτές περιοχές του πλανήτη. Φαίνεται ότι κάποιοι, τελικά, όντως πεθαίνουν για την αλήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου