"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΦΡΙΚΗ: «Γερνάει» με μεγάλη ταχύτητα

Η «μητέρα Αφρική» γίνεται πλέον... γιαγιά, αφού, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined) της Γαλλίας, παρότι το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της αφρικανικής ηπείρου είναι νεαρής ηλικίας, ο πληθυσμός της γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ινστιτούτου Ined, το 40% του αφρικανικού πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών (έναντι 27% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως), όμως μέσα στην επόμενη 40ετία το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών θα διπλασιαστεί σε πολλές αφρικανικές χώρες, την ώρα που οι γεννήσεις στην αφρικανική ήπειρο μειώνονται συνεχώς.


Ετσι, σύμφωνα με το Ined, εάν οι γεννήσεις συνεχίσουν να μειώνονται με τον σημερινό ρυθμό, «η δημογραφική γήρανση θα αυξάνεται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν των ανεπτυγμένων χωρών», με αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό των ηλικιωμένων Αφρικανών από 56 σε 215 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Καθώς η Αφρική θα έχει πάνω από 22,5 εκατομμύρια 80χρονους, το Ινστιτούτο προτείνει να ληφθούν σύντομα μέτρα για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν όσα χρειάζονται γιατί αλλιώς μόλις το 10% των ηλικιωμένων στην Αφρική θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: