"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Ο Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτει την... τουαλέτα του μέλλοντος

Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αφού κυρίευσε τον κόσμο με τα «παράθυρά» του και μετέτρεψε τους υπολογιστές σε αναλώσιμο είδος, ο Μπιλ Γκέιτς κάνει στροφή στα επιχειρηματικά και φιλανθρωπικά του ενδιαφέροντα. Αποφασισμένος να καταστήσει την υγιεινή προνόμιο και του Τρίτου Κόσμου, ο ιδρυτής της Microsoft και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη ρίχνει τα λεφτά του στην τουαλέτα... του μέλλοντος.
Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο που ο Γκέιτς διάλεξε να επενδύσει 5,3 εκατ. ευρώ στην τουαλέτα, μια ευρεσιτεχνία που δεν έχει εξελιχθεί σχεδόν καθόλου από τότε που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της, το 1775. Στόχος του, υποστηρίζει, είναι να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής στις φτωχές χώρες, προσφέροντας μια εναλλακτική οικονομική λύση σε 2,6 εκατ. ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα αποχωρητήρια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου τα μισά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλονται σε ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, ενώ 1,5 εκατομμύριο παιδιά χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από διάρροια. Οι ειδικοί τονίζουν πως όλα αυτά μπορούν να εκλείψουν με τρεις τρόπους: καλύτερα αποχετευτικά συστήματα, καθαρό πόσιμο νερό και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής.
Εχοντας όλα αυτά κατά νου, ο Γκέιτς οραματίστηκε τις τουαλέτες νέας γενιάς που θα λειτουργούν χωρίς να σπαταλούν πολύτιμο πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια και όχι με βάση τα συνήθη σηπτικά συστήματα (βόθροι). Αυτούς τους όρους έθεσε λοιπόν στους επιστήμονες κι εκείνοι, από όλο τον κόσμο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.
Οι προτάσεις υπήρξαν πολλές και οι περισσότερες είχαν πράγματι κάτι να πουν. Ωστόσο, από τα 28 σχέδια που παρουσιάστηκαν συνολικά στην έκθεση, τρία ξεχώρισαν για τη λειτουργικότητά τους, τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου να μεταφερθούν από το εργαστήριο στις πόλεις με τις μεγαλύτερες ανάγκες:

Το πρώτο βραβείο - και περίπου 80.000 ευρώ - κέρδισε δικαιωματικά το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας για την πρώτη τουαλέτα που όχι μόνο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, αλλά συνάμα παράγει υδρογόνο αέριο και ηλεκτρισμό μέσω μιας διαδικασίας αποσύνθεσης των περιττωμάτων και των ούρων. Οι επιστήμονες προέβλεψαν επίσης ώστε ο καθαρισμός να γίνεται με ανακυκλωμένο νερό
Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Loughborough για τις τουαλέτες που ανακυκλώνουν τα περιττώματα και τα μετατρέπουν σε άνθρακα, ορυκτά καύσιμα και νερό και το τρίτο σε πανεπιστήμιο του Τορόντο για μια ανάλογη πατέντα
Οι υπόλοιπες ιδέες, όπως του Βρετανού Γουόλτερ Γκίμπσον από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου - να χρησιμοποιήσει ένα είδος κάμπιας για να μετατρέψει τα περιττώματα σε ζωοτροφές φιλικές προς το περιβάλλον -, κρίθηκαν ενδιαφέρουσες μεν, πλην όμως δύσκολες στην εφαρμογή.
Σε κάθε περίπτωση, η πληθώρα των προτάσεων και η επινοητικότητα των επιστημόνων ενθουσίασαν τον αμερικανό μεγιστάνα, ο οποίος βλέπει ακόμη πιο μακριά. «Εάν γίνουν όλα σωστά, είναι πολύ πιθανό πολλά από αυτά τα σχέδια να αποτελέσουν λύση ακόμη και για τις πλούσιες ή τις μεσαίου εισοδήματος χώρες», αισιοδοξεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: