"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ: Επίδομα... θανάτου από την Google

Tης ΜΑΡΩΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από τα εσαεί δωρεάν κουρέματα έως τις τουαλέτες υψηλής τεχνολογίας, τα προνόμια που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της Google είναι πολλά και ποικίλλουν. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει αποδείξει πως επενδύει στους εργαζομένους του και γι' αυτό φροντίζει να τους εξασφαλίζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: βιολογικά προϊόντα στην καφετέρια, on line γυμναστική στα διαλείμματα, ειδικούς χώρους για αναζωογονητικές σιέστες. Τα τυχερά του επαγγέλματος όμως δεν σταματούν ούτε στη λειτουργική καθημερινότητα ούτε στην υγιεινή ζωή ούτε στα πλουσιοπάροχα μπόνους. Οπως αποδεικνύεται, η Google είναι η μοναδική ιδιωτική εταιρεία στον κόσμο που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους της να γίνουν πλούσιοι ακόμη και μετά θάνατον.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, ακόμη και «γελοίο», όπως δήλωσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρείας Λάζλο Μποκ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Φορμπς». Ωστόσο το λεγόμενο επίδομα θανάτου της Google είναι επισήμως ένα από τα πολλά προνόμια που θα προσφέρει εφεξής η εταιρεία στους υπάλληλους της και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τους άμεσους συγγενείς. 

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για νόμιμο σύζυγο ή μόνιμο σύντροφο, ετεροφυλόφιλο ή ομοφυλόφιλο, όλοι θα έχουν λαμβάνειν για δέκα ολόκληρα χρόνια το 50% του μισθού τού αποδημήσαντος υπαλλήλου. Για τα παιδιά προβλέπεται ξεχωριστό επίδομα της τάξεως των 1.000 δολαρίων έως ότου συμπληρώσουν και το 19ο έτος το οποίο θα παρατείνεται έως τα 23 εφόσον σπουδάζουν. Τα προνόμια απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους 34.000 υπαλλήλους της Google.

Είναι αλήθεια πως στον ιδιωτικό τομέα δεν συνηθίζεται τόσο θερμό ενδιαφέρον προς το εργατικό δυναμικό - και μάλιστα όταν κάποιος παύει να ανήκει σε αυτό. Πρόκειται λοιπόν για καθαρή γενναιοδωρία ή για επιχειρηματική στρατηγική; 

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση, εξηγεί ο Μποκ:

 «Ερευνες έχουν αποδείξει πως τέτοιους είδους προγράμματα ενισχύουν σε κάποιον βαθμό την αποδοτικότητα των υπαλλήλων. Ο λόγος όμως για τον οποίο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις παροχές είναι επειδή αυτό είναι το σωστό. Και για τους υπαλλήλους είναι προτιμότερο να εργάζονται για λογαριασμό μιας επιχείρησης που τους νοιάζεται, αλλά και το συμφέρον της εταιρείας είναι να τους φροντίζει».

Αυτό που θέλει να πει ο Μποκ - και έχει απολύτως εμπεδώσει η διοίκηση της Google - είναι πως όσο περισσότερα είναι τα προνόμια για τους υπαλλήλους τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος για την ίδια την εταιρεία: αφενός τούς δίνει κίνητρο παραγωγικότητας και αφετέρου έναν πολύ καλό λόγο για να μην αυτομολήσουν σε ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Apple ή η Twitter. Εχει άλλωστε αποδειχθεί πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι, οι μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον, ενδιαφέρονται πρωτίστως για την προστασία της οικογένειάς τους - και δευτερευόντως για τις υγιεινές σαλάτες της καφετέριας... Οπότε και η Google δεν παρεκκλίνει από τη δοκιμασμένη, και πάντα πετυχημένη, συνταγή: πρώτα ανιχνεύει τα ταλέντα, τα πλάθει, τα φθάνει στην κορυφή και φροντίζει να μετατρέψει την εργασία σε τρόπο ζωής. Ακόμη και στον θάνατο.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: