"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Τέλος στη μονοκρατορία στρατηγών

«Θεού θέλοντος και λαού επιτρέποντος, η Τουρκία δεν θα ζήσει ξανά μαύρες μέρες», είπε θριαμβευτικά ο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος ΑΚΡ. «Μαύρες μέρες» για τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι η περίοδος της μονοκρατορίας των στρατηγών, οι μέρες του «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος» της 28ης Φεβρουαρίου 1997, που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν.

«Στις πιο σκοτεινές και θολές εκείνες ημέρες, καθόμασταν με φίλους και συζητούσαμε. Σφίγγαμε τις γροθιές, δαγκώναμε τα χείλη και λέγαμε: “Υπομονή”», θυμάται ο κ. Ερντογάν, που μπορεί να καυχηθεί για ακόμη δύο νίκες στη μακρόχρονη μάχη για την εκτόπιση των στρατηγών από την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Ο πρωτεργάτης του «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος» του 1997, πρώην υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, και άλλοι 29 αξιωματικοί συνελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο και περιμένουν να δικαστούν. Και οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του ’80, οι απόστρατοι στρατηγοί Κενάν Εβρέν και Ταχσίν Σαχίνκαγια, είναι και αυτοί από τις 4 Απριλίου υπόδικοι. Προηγήθηκαν οι δίκες για τη συνωμοσία της Εργκένεκον και το σχέδιο «Βαριοπούλα» για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, με κατηγορουμένους εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες αξιωματικοί.

Ορισμένοι κατηγορούν για εκδικητική μανία τον Τούρκο πρωθυπουργό και τους συν αυτώ, ισχυρίζονται ότι προβάλλουν προς τα έξω και κυρίως προς την Ε.Ε. την εικόνα μιας Τουρκίας που διέρρηξε τους δεσμούς με το αυταρχικό παρελθόν της, ενώ στην πραγματικότητα διαμορφώνουν ένα νέο πρότυπο αυταρχισμού ισλαμικής κοπής.

Απτόητος, ο κ. Ερντογάν προσβλέπει στην εκπόνηση νέου Συντάγματος, για να επισφραγίσει την οριστική ρήξη με το παρελθόν των στρατηγών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: