"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Και τώρα... οι δυο μας: Εμείς και ο εαυτός μας

Τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, με τη συνεδρίαση του Eurogroup θα πέσει η αυλαία της τελευταίας (!) πράξης του ελληνικού δράματος. Η Ε.Ε., οι δανειστές μας θα δώσουν στην Ελλάδα μια δεύτερη ευκαιρία. 

Με την έγκριση του νέου πακέτου η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το μεγάλο βάρος και τις δημοσιονομικές πιέσεις που ασκεί η ανάγκη για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Η Ε.Ε. θα χορηγήσει στην Ελλάδα δάνειο, το οποίο όμως θα εκταμιεύεται κατά προτεραιότητα για εξυπηρέτηση του χρέους. Εμείς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να ξεριζώσουμε, οριστικά και αμετάκλητα, τις αιτίες που δημιουργούν και αναπαράγουν τα ελλείμματα. Τα ψέματα τελείωσαν, οι αυταπάτες με τις οποίες πορευόταν η χώρα δεκαετίες τώρα βασιζόμενη σε δανεικά θρυμματίστηκαν με οδυνηρό τρόπο.

Όλοι πρέπει να κοιταχθούν στον καθρέφτη της ιστορίας. Ως πολιτικό σύστημα, ως επιχειρηματικός κόσμος, ως εργαζόμενοι, ως πολίτες. Οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε, να καταναλώνουμε ως χώρα μόνο με βάση τη δική μας «παραγωγή». Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, για σύναψη δανείων είναι πλέον μια ομιχλώδης προοπτική. Η διαδικασία για να μπουν σε τάξη τα του οίκου μας θα είναι επίπονη και οδυνηρή, καθώς θα ανατρέπει πλήρως το σημερινό χρεοκοπημένο «καθεστώς». Οι αλλαγές θα είναι ριζικές.

Καλούμαστε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα. Πρέπει να πάψουμε απλά να δίνουμε συνεχώς διάφορες ερμηνείες για το πώς φθάσαμε στα σημερινά αδιέξοδα. Το θέμα είναι να διαμορφώσουμε ως ελληνική κοινωνία απάντηση στο μείζον: Πώς θα αλλάξουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. 

Χρειαζόμαστε την πολιτική ηγεμονία της δημιουργικής - παραγωγικής σκέψης και όχι τις αυτοκαταστροφικές εμμονές και τα «ξύλινα» ιδεολογήματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ο «Λεβιάθαν» πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και ρηξικέλευθες λύσεις.

Η ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και οι παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου καλούνται να απαντήσουν. Τι πρέπει και μπορούν να κάνουν ώστε να οικοδομηθεί ένα ισχυρό, παραγωγικό και ανταγωνιστικό οικονομικό σύστημα. Ταυτόχρονα πρέπει να απαντήσουν ποιο θα είναι και πώς θα οικοδομηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Σε πρακτικό επίπεδο τρεις είναι οι πρωτεύοντες στόχοι: 

Πρώτον, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας

Δεύτερον, η έναρξη της διαδικασίας οικοδόμησης της νέας παραγωγικής δομής και του νέου κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης πολύ μικρότερης μεν από αυτή που έχουμε σήμερα, αλλά ασυγκρίτως πιο παραγωγικής, αποτελεσματικής. 

Τρίτος στόχος η επιστροφή στην αναπτυξιακή διαδικασία, ο εξωστρεφής προσανατολισμός της οικονομίας και η επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. 

Αλλιώς, άλλη ευκαιρία δεν υπάρχει.

editorial της HMEΡΗΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: