"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: O διπλωματικός έρωτας με την Ελλάδα φέρνει πιο κοντα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ο ελληνοϊστραηλινός διπλωματικός έρωτας φέρνει πιο κοντά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κοινό βηματισμό ακολουθούν τα δύο κόμματα για την ενίσχυση της προσέγγισης με το Τελ Αβίβ, όπως φάνηκε -για μια ακόμη φορά- κατά την επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα.

Θέματα αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τον υπουργό Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Δήμα και τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή εταιρεία Delek (που δραστηριοποιείται έντονα στην Ανατολική Μεσόγειο) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις έρευνες, που θα πραγματοποιηθούν νοτίως της Κρήτης.

Παράλληλα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς του φυσικού αερίου, που θα εξαχθεί από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδιαφέρον εκδηλώνει το Ισραήλ και για τη στρατιωτική συνεργασία, ενώ δίνονται υποσχέσεις για μελλοντικές επενδύσεις (γενικώς και αορίστως) και για αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών τουριστών, που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Η γαλαζοπράσινη αρμονία σε σχέση με την αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων είναι πραγματικά, αλλά δυστυχώς και κυριολεκτικά, μοναδική. Ήδη προγραμματίζεται επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, ενώ οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ξεπερνούν σε συχνότητα κάθε προηγούμενο.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: