"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Με ένα... Μνημόνιο ξεχνιέμαι

Της Μαριλης Μαργωμενου

Αλλοτε είναι υπερήρωες, άλλοτε περιθωριακοί: «Οι Αδιάφθοροι», «Οι Απίθανοι», «Οι Αναλώσιμοι»... Εκείνοι έχουν μόνο τον αρχηγό τους και εκείνος έχει μόνο τους συντρόφους του. Αν στην Ελλάδα την κλασική συνταγή τη δόξασαν «Οι Αυθαίρετοι», έφτασε πια η ώρα για την εμβληματική φιγούρα του Χ. Βαλαβανίδη να αποσυρθεί. Πλέον στα δελτία ειδήσεων παίζεται νέο σίριαλ: «Οι Αντιμνημονιακοί».

Η καινοτομία της νέας σειράς είναι πως όσοι παίζουν εκεί νομίζουν πως είναι πρωταγωνιστές.  

«Ψήφισα με το πιστόλι στον κρόταφο το Μνημόνιο», λέει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο ζεν πρεμιέ της ημέρας που επιμένει πως «δεν έπρεπε να μπούμε στο Μνημόνιο» και ας μην το διάβασε ποτέ. Κι ενώ μανιασμένο το twitter τον χτυπά με ατάκες του τύπου «δεν διάβασα το Μνημόνιο γιατί... δεν το τύπωσε στην ώρα της η Διαμαντοπούλου!» ή «...γιατί μου το έφαγε ο σκύλος!» ή «...γιατί ούτε ο Τσακ Νόρις το διάβασε!», υπάρχει και το αντίπαλο δέος να τον πολεμάει. 

Η Λούκα Κατσέλη, που μήνες τώρα γκρινιάζει για το Μνημόνιο, διάβασε τις 2.200 σελίδες του σε τρεις ώρες! Κι έτσι γίνεται η μόνη από τους «Αντιμνημονιακούς» που έχει πιθανότητες να μας βγάλει από την κρίση. Γιατί όποιος μπορεί να διαβάζει 12 σελίδες το λεπτό, λογικά θα έχει κι άλλες μαγικές ικανότητες.

Ο Γ. Παπανδρέου, πάλι, μάλλον πήρε το Μνημόνιο να το διαβάσει στην Κόστα Ρίκα κι έτσι δεν έστειλε ούτε επιστολή για την ονομαστική ψηφοφορία στην Ελλάδα. Είναι το σύνδρομο «μ’ ένα βιβλίο ξεχνιέμαι». Στο ταξίδι του στη Ν. Αφρική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεχάστηκε εντελώς: σαν να μην ήταν εκείνος που υπέγραψε το Μνημόνιο, αγανάκτησε live στις αφρικανικές κάμερες γιατί «τα μέτρα πνίγουν τον λαό» και «με τους φόρους ληστεύουν τους Ελληνες»! Και έτσι συμπλήρωσε την επαναστατημένη τριπλέτα: ο Ευ. Βενιζέλος να παραπονείται πως «το DNA του Μνημονίου μάς οδηγεί σε αδιέξοδο». Ο Φ. Σαχινίδης να ολοφύρεται που «πέσαμε σε όλα έξω» και οι τρεις μαζί να μοιάζουν έτοιμοι για προσέγγιση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, ο οποίος προ ημερών κατέληξε (στο κήρυγμά του, όχι γενικώς...) με την ατάκα «να μας αφήσουν ήσυχους και θα τα καταφέρουμε».

Αλλά πάλι, στο πιο σουρεάλ επεισόδιο των «Αντιμνημονιακών» έπαιξε ακόμα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Γ. Προβόπουλος, που βγήκε να διαλαλήσει το παράπονό του στους Financial Times επειδή οι συνταγές του Μνημονίου τώρα πια δεν του φαίνονται καλές. Κι έτσι μάλλον πήρε το απαραίτητο θάρρος και ο Κ. Σημίτης να ρίξει κι εκείνος φάπα στο μνημονιακό σβέρκο όσο κρατάει το «μπιζζζ!». Ο παλαιός πρωθυπουργός πήγε στο συνέδριο των Πρασίνων στο Βερολίνο και με τη γερμανική προφορά που θα μπορούσε να κάνει τη Μαλβίνα να αναστηθεί, είπε πως ήταν «πολιτικά μοιραίο λάθος» το Μνημόνιο. Δυστυχώς γι’ αυτόν, μια ομάδα από Ελληνες από κάτω άρχισε να φωνάζει «Siemens», «Τσουκάτος» και «Μαντέλης» εναλλάξ και τότε μόνον ο κ. Σημίτης συναισθάνθηκε τη σοφία της παλαιάς διαφήμισης «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς». Σιωπηλός αναχώρησε για το κοντινότερο μπιστρό, να πνίξει την απογοήτευσή του στο ξινολάχανο, το οποίο οι κακές σοσιαλιστικές γλώσσες επιμένουν πως τελευταία ταιριάζει όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στη διάθεσή του.

Γιατί ποιος να το έλεγε πως θα συνέπιπταν οι απόψεις του με εκείνες των επαναστατημένων της γαλάζιας στρατιάς; 

Ηδη ο Π. Καμμένος θα πρέπει να του φυλάει μια θέση στο νέο, αντιμνημονιακό του κόμμα όπου θα φιλοξενηθεί ποτ πουρί πολιτευτών από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Για λόγους ομοιομορφίας, θα μπορούσαν όλοι τους να φορούν ως στολή εργασίας το δερμάτινο τζάκετ του Μπράντο από τον «Ατίθασο» που ο κομματάρχης τους λάνσαρε στα συνέδρια της ΟΝΝΕΔ. Βλέπετε, τελευταία στη γαλάζια στρατιά «Οι Αντιμνημονιακοί» έχουν τέτοια πέραση, που ακούγεται πως ο Γ. Μανώλης δεν βρίσκει πια εξοχικό κέντρο γάμων - βαφτίσεων αρκετά μεγάλο για να χωρέσει τον πόνο και τα ζεϊμπέκικα της λαϊκής Δεξιάς. Αλλά πάλι, αν συνεχίσουν «Οι Αντιμνημονιακοί» να παίζονται σε όλα τα κόμματα με τέτοια επιτυχία, σύντομα θα τους παραχωρηθεί ολόκληρη η αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή. Και δεν θα υπάρχει ούτε καρέκλα αδειανή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: