"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: O κόσμος ξανά στους δρόμους

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εναν χρόνο μετά την εξέγερση, που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ, οι Αιγύπτιοι παραμένουν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο νέο στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο παρά τις εξαγγελίες του δεν έφερε την αλλαγή. Οι δρόμοι του Καΐρου και η πλατεία Ταχρίρ ήταν πλημμυρισμένοι χθες, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της επανάστασης.

Στην κινητοποίηση, στην οποία τιμήθηκαν και οι περίπου 850 νεκροί της εξέγερσης, συμμετείχε και η Μουσουλμανική Αδελφότητα που μέσω του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών.

Η περσινή 25η Ιανουαρίου χαράχτηκε με ματωμένα γράμματα στη σύγχρονη Ιστορία της Αιγύπτου, καθώς ήταν η πρώτη μέρα που η κοινωνική ανοχή στο καθεστώς Μουμπάρακ μετατράπηκε σε κοινωνική οργή και τράνταξε συθέμελα ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Εναν χρόνο μετά η οργή αυτή συνεχίζει να σιγοβράζει στην Αίγυπτο και ξεσπά ανά διαστήματα, καθώς το Στρατιωτικό Συμβούλιο κυβερνάει όλο αυτό τον καιρό με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο που κυβερνούσε ο επί 30 χρόνια πρόεδρος της χώρας. Παρότι τον τελευταίο χρόνο έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει ασταθής, γεγονός που καταδεικνύεται και από τις χθεσινές κινητοποιήσεις, αλλά και τις τελευταίες υποχωρήσεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Το κλίμα που επικρατούσε χθες στους δρόμους του Καΐρου, σύμφωνα με τις αναφορές, θύμιζε κάτι από τις μέρες της επανάστασης, όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα που σε λίγο καιρό θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, προσπάθησε να ηρεμήσει κάπως τα πνεύματα δίνοντας περισσότερο μια εορταστική νότα στη κινητοποίηση, αφαιρώντας έτσι το περιεχόμενό της. Αρκετοί διαδηλωτές φώναζαν όμως ότι «η συγκέντρωση δεν γίνεται για να γιορτάσουμε, αλλά για να ρίξουμε το στρατιωτικό καθεστώς». Μάλιστα σε κάποια σημεία επικράτησε ένταση μεταξύ των οπαδών της Αδελφότητας και των υπόλοιπων διαδηλωτών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες ώρες πριν ο κόσμος αρχίσει να συγκεντρώνεται στη πλατεία Ταχρίρ, ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου στρατηγός Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάβι ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Αίγυπτο σχεδόν από το 1967 θα αρθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά και ότι θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 1.900 κρατούμενοι.

Ασαφείς ήταν οι εξαγγελίες του στρατηγού Μοχάμεντ Ταντάουι για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ήταν πάγιο αίτημα των διαδηλωτών ακόμα και επί Μουμπάρακ. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου υποσχέθηκε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γενικά, αλλά τόνισε ότι όποτε διαπράττονται εγκλήματα από «αλήτες», θα επιβάλλεται και πάλι καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο στρατηγός δεν έκανε ξεκάθαρο ποιους ορίζει ως «αλήτες».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: