"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Η διπλωματία της Γιουροβίζιον -- Στέλνουν Εβραίο να πει το τουρκικό τραγούδι σε κίνηση - μήνυμα προς στο Ισραηλ

Το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε φέτος τον τραγουδιστή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Γιουροβίζιον, αποκάλυψε τουρκική εφημερίδα. Επέλεξαν τον εβραϊκής καταγωγής Τζαν Μπονόμο για να στείλουν το μήνυμα ότι παρά το προβλήματα με το Ισραήλ, η Αγκυρα δεν έχει τίποτα με τους Εβραίους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ», πριν ανακοινωθεί το όνομα του Τζαν Μπονόμο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολή στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT. Η είδηση της εφημερίδας μπορεί να διαψεύστηκε και από το υπουργείο Εξωτερικών και από την TRT, ωστόσο πολλοί στην Τουρκία δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν ότι θα εκπροσωπήσει τη χώρα τους ένας Εβραίος ο οποίος μάλιστα μέχρι χθες ήταν άγνωστος στην Τουρκία!

Η πρώτη η οποία αντέδρασε ήταν η ακροδεξιά εφημερίδα «Γενί Ακίτ» με τον τίτλο «Την Τουρκία θα την εκπροσωπήσει Εβραίος». Η χώρα μοιράστηκε αμέσως στα δύο. Αυτοί που επικροτούσαν την επιλογή Μπονόμο και αυτοί που έβγαζαν όλο τον ρατσισμό που είχαν μέσα τους. Μάλιστα στην πρώτη τηλεοπτική εκπομπή στην οποία κλήθηκε ο Μπονόμο έπειτα από την ανακοίνωση της επιλογής του από την TRT, η ερώτηση ήταν: «Είσαι Εβραίος;». Η απάντηση που έδωσε ο Μπονόμο ήταν πως «η μουσική δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε γλώσσα, ούτε φυλή. Στην Τουρκία υπάρχουν 36 διαφορετικές εθνότητες και εμείς ως Εβραίοι είμαστε εδώ 540 χρόνια. Είμαι Τούρκος και θα εκπροσωπήσω την Τουρκία». 

Οι πρόγονοι του Μπονόμο ήταν Ισπανοεβραίοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η οικογένειά του ζει τώρα στη Σμύρνη. Ο ίδιος έχασε τη μητέρα του τον περασμένο Μάιο από καρκίνο. Εκφράζει τη λύπη του για τη μαύρη προπαγάνδα που άρχισε εναντίον του. Τον ενοχλούν τα σχόλια του Τύπου ότι επιλέχθηκε για να διορθωθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ. Ακόμη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP επέκρινε την κυβέρνηση, επειδή όπως λέει «μετατρέπει έναν νέο τραγουδιστή σε εργαλείο πολιτικής».

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: