"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Η φίμωση των ΜΜΕ


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, κυρία Τεούτα Αρίφι, κατόπιν σχετικού αιτήματος που του είχε υποβάλει. Η είδηση στα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ παρουσιάστηκε ως η πρώτη συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στις αρχές Δεκεμβρίου, βέβαια, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, κ. Νίκολα Πόποσκι. Φαίνεται ότι για τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος, οι κ. Δήμας και Πόποσκι δεν είναι κυβερνητικά στελέχη.

Ενόψει της διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα οργανωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, κυβερνητικές πηγές στα Σκόπια διοχετεύουν την εκτίμηση ότι δεν αναμένουν πρόσκληση να συμμετάσχουν, καθώς «εδώ και 10 χρόνια δεν μας έχουν καλέσει στην Ελλάδα σε καμία πολυμερή ή διεθνή συνάντηση». Κι όμως, τον Ιούνιο του 2009, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Αθήνας και συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα. Και αυτό φαίνεται ότι ξεχνούν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, που αναπαράγουν τις εκτιμήσεις των εκεί κυβερνητικών πηγών.

Τα δύο παραδείγματα δεν είναι η εξαίρεση, είναι, δυστυχώς, ο κανόνας στην ΠΓΔΜ, όπου σταδιακά οποιαδήποτε φωνή κριτικής ή αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση παύει να ακούγεται. Τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης φιμώνονται, κλείνουν, αλλάζουν ιδιοκτησία ή απομακρύνουν τις «ενοχλητικές» για την κυβέρνηση φωνές. Η εξέλιξη δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τη διεθνή κοινότητα, που διατυπώνει τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις σε πολλές εκθέσεις.  

Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» καταγράφουν, μέσα στο 2011, το κλείσιμο τριών εφημερίδων εθνικής εμβέλειας και την αφαίρεση άδειας του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου Α1. Κοινό χαρακτηριστικό των μέσων αυτών, οι αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική. Η εικόνα ολοκληρώνεται με μια άλλη μεταβολή που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Τρεις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες αλλάζουν ιδιοκτησία και περιέρχονται σε φίλα προσκείμενο στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεσφκι, επιχειρηματία. Η αλλαγή συνοδεύεται με μαζικές αποχωρήσεις ή απολύσεις δημοσιογράφων και συνεργατών, που αποτελούσαν τον κορμό των εργαζομένων. Συμπληρώνεται, δε, με σαφή στροφή προς φιλοκυβερνητικές θέσεις και έμφαση στην υπεράσπιση του ιδεολογήματος του «μακεδονισμού» που ο κ. Γκρούεφσκι σταθερά και με σχεδόν απόλυτο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης προωθεί. Παράλληλα, παραχαράσσει και τη σύγχρονη, ακόμη και των τελευταίων μηνών, Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: