INTERNET: Νέος ευρωπαϊκός νόμος θα προστατευει τα προσωπικά δεδομένα
Η Ευρώπη επεξεργάζεται έναν σαρωτικό νέο νόμο που θα αναγκάσει εταιρείες του Ιντερνετ, όπως οι Amazon.com και facebook, να παίρνουν τη ρητή συγκατάθεση των καταναλωτών για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα τους, να διαγράφουν αυτά τα δεδομένα για πάντα όταν το ζητάει ο καταναλωτής και να πληρώνουν πρόστιμα αν δεν συμμορφώνονται.
Η κανονιστική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει σημαντικές συνέπειες για όλες τις εταιρείες του Ιντερνετ που διακινούν προσωπικά δεδομένα, είτε πρόκειται για φωτογραφίες τις οποίες δημοσιοποιούν πρόσωπα στα κοινωνικά δίκτυα είτε για πληροφορίες για το τι αγοράζουν σε ιστότοπους λιανικών πωλήσεων.
Ο νόμος θα υποχρεώσει τους ιστότοπους να λένε στους καταναλωτές γιατί συγκεντρώνουν τα δεδομένα τους και να τα διατηρούν μόνο όσο είναι απαραίτητο. Αν κλαπούν δεδομένα, οι ιστότοποι πρέπει να ενημερώνουν τις κανονιστικές Αρχές μέσα σε 24 ώρες. Ο νόμος προσφέρει επίσης στους καταναλωτές το δικαίωμα να μεταφέρουν τα δεδομένα τους από μια υπηρεσία σε μια άλλη - για παράδειγμα, να απενεργοποιούν έναν λογαριασμό στο facebook και να μεταφέρουν τις φωτογραφίες και τις καταχωρίσεις τους στο Google Plus.
Ο προτεινόμενος νόμος θίγει ορισμένα από τα πιο μπερδεμένα ζητήματα της ψηφιακής ζωής και του ψηφιακού εμπορίου:
Σε ποιον ανήκουν τα προσωπικά δεδομένα, τι συμβαίνει μ' αυτά όταν δημοσιοποιούνται ονλάιν και ποια είναι η πρέπουσα ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας και τη χρησιμοποίηση αυτών των δεδομένων για την παραγωγή εμπορικών ή πολιτικών διαφημίσεων που στοχεύουν σε απλούς ανθρώπους;
«Οι εταιρείες πρέπει να έχουν διαφάνεια στις ενέργειές τους, να είναι σαφείς για το ποια δεδομένα χρησιμοποιούν και για ποιο λόγο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ.(Photo) «Είμαι απολύτως πεπεισμένη πως ο νέος νόμος είναι απαραίτητος ώστε να έχουμε, από τη μια πλευρά, καλύτερη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών μας και, από την άλλη, μεγαλύτερη ευελιξία για τις εταιρείες ώστε να επιχειρούν στην ήπειρό μας».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την πρόταση τους ερχόμενους μήνες και ο νόμος, αν εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ το 2014. «Οταν ένας πολίτης ζητάει πίσω τα δεδομένα του που έχουν συσσωρευτεί σ' έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, τα δεδομένα αυτά πρέπει να του επιστρέφονται», λέει η επίτροπος. Επικριτές, πάντως, του νέου νόμου προειδοποιούν πως αυτό δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου