"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Κρουαζιέρα» - πρόκληση στο Αιγαίο

Προκλητική βόλτα στο Αιγαίο έκανε αιφνιδίως χτες το βράδυ η τουρκική κορβέτα «Bandirma», προπαραμονή της επετείου της κρίσης στα Ιμια.

Η τουρκική κορβέτα, προερχόμενη από Ανατολική Μεσόγειο με κατεύθυνση το λιμάνι της Σμύρνης, αντί να ακολουθήσει την κανονική πορεία «Costa  Costa» των μικρασιατικών παραλίων, στο ύψος του Καστελόριζου ακολούθησε δυτική πορεία μεταξύ Κάσου και Κρήτης με κατεύθυνση την καρδιά των Κυκλάδων.

Στις 8.15 το βράδυ η «Bandirma» παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Μήλου και Φολεγάνδρου, ενώ στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία με ισχυρούς ανέμους που έφταναν τα 9 μποφόρ. Ισως αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η τουρκική φρεγάτα δεν τράβηξε βόρεια πορεία προς το Σούνιο, όπως το συνηθίζουν τελευταία τα τουρκικά πολεμικά πλοία που εμφανίζονται απροειδοποίητα στο Αιγαίο.

Η κορβέτα «Bandirma» πήρε ανατολική πορεία και αφού πέρασε μεταξύ Σίφνου και Αντίπαρου κινήθηκε προς την Τήνο και στη 1.15 μετά τα μεσάνυχτα πέρασε ανοιχτά της Μυκόνου και κατευθύνθηκε προς τον κόλπο της Σμύρνης.

Οσο η τουρκική κορβέτα έπλεε στο Αιγαίο, σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής...

Το υπουργείο Αμυνας έδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών τα στοιχεία της προκλητικής πορείας που ακολούθησε η τουρκική κορβέτα στο Αιγαίο, ώστε να γίνει το αναγκαίο διάβημα στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών και διπλωματικών παρατηρητών, ο χτεσινοβραδινός τουρκικός περίπλους στο Αιγαίο είχε διπλό στόχο. Αφενός να καταδείξει την αποφασιστικότητα του τουρκικού στόλου εν όψει της επετείου των Ιμίων και αφετέρου το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο να αποστείλει μήνυμα στις πολιτικές εξουσίες των δύο χωρών ότι αυτό εξακολουθεί να καθορίζει τις εξελίξεις στην περιοχή.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: