"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Αμεση η αντίδραση των ενηλίκων στο κλάμα μωρών

Το κλάμα των μωρών έχει την ιδιότητα να προκαλεί με μοναδικό τρόπο την άμεση και ταχύτατη αντίδραση των ενηλίκων. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι ενήλικοι αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα όταν ακούν μωρά να κλαίνε παρά όταν ακούν ενηλίκους να διαμαρτύρονται ή όταν ακούν πουλιά να τιτιβίζουν

Η ομάδα των επιστημόνων που διεξήγαγε την έρευνα συνέκρινε τις αντιδράσεις 40 εθελοντών που εκτέθηκαν σε κλάμα μωρών, κραυγές ενηλίκων και τιτίβισμα πουλιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Acta Paediatrica, το κλάμα των μωρών προσελκύει ιδιαιτέρως την προσοχή των ενηλίκων.  

«Ελάχιστοι ήχοι έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν τόσο έντονες αντιδράσεις, όπως αυτοί του κλάματος του μωρού», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Mόρτεν Κρίνκελμπαχ, του τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Για παράδειγμα, είναι σχεδόν αδύνατο να αγνοήσει κανείς μωρά που κλαίνε σε αεροπλάνο... παρά τους άλλους θορύβους που μπορεί να του αποσπάσουν την προσοχή». 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους δεν έγινε μόνον για ακαδημαϊκούς λόγους, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλους επιστήμονες που μελετούν φαινόμενα όπως η επιλόχειος κατάθλιψη. «Σε ορισμένους ανθρώπους η κατάθλιψη και στις γυναίκες ιδιαιτέρως η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να έχουν ως συνέπεια αυτοί να μη φροντίζουν όσο χρειάζεται τα μωρά τους όταν αυτά κλαίνε και έχουν ανάγκη τη φροντίδα τους. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μήπως με την έρευνά μας μπορούμε να συμβάλουμε στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων», κατέληξε ο κ. Κρίνκελμπαχ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: