"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΓΓΛΙΑ: Το Λονδίνο ρίχνει το γάντι στους Σκοτσέζους! "Θέλετε ανεξαρτησία; Αποδείξτε το!"

ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ

Το ουίσκι θα παραμείνει... σκοτσέζικο, τι θα γίνει όμως με τη στερλίνα, το βρετανικό χρέος και το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας; Τρεις δεκαετίες μετά την ένταξή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκοτία διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το Φθινόπωρο του 2014 - με τη σύμφωνη(;) γνώμη του Λονδίνου που παίζει ίσως το τελευταίο του χαρτί για τη διασφάλιση της ένωσης. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε αυτή την εβδομάδα τις... ευλογίες του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έθεσε ωστόσο όρους που θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από το Εδιμβούργο, προκειμένου το δημοψήφισμα να προχωρήσει κανονικά και να μην κριθεί αντισυνταγματικό. 

Ποιοι είναι αυτοί: 

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Σκοτία εντός 18 μηνών και η διατύπωση αποκλειστικά και μόνο ενός ερωτήματος -ναι ή όχι στην ανεξαρτησία, δίχως καμία αναφορά στην εκχώρηση αυξημένων εξουσιών στη σκοτσέζικη κυβέρνηση. 

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας, Αλεξ Σάλμοντ ανακοινώνει ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2014, αποφεύγει να αναφερθεί στο ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα και επιμένει στο δικαίωμα ψήφου για όσους είναι άνω των 16 ετών.

Ο Σάλμοντ επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε να αποσπάσει το «ναι» των ψηφοφόρων στην ανεξαρτησία. Διότι, μπορεί ένα χρόνο πριν το εθνικιστικό SNP να κατήγαγε πανηγυρική νίκη (βασιζόμενο κυρίως στις ιαχές περί ανεξαρτησίας), αυτή τη στιγμή, ωστόσο, μόλις το 38% των πολιτών φέρεται να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση Κάμερον που θέλει να εκμεταλλευτεί την παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία και να οδηγήσει εσπευσμένα στις κάλπες τους Σκοτσέζους, με την πιθανότατα να πουν «όχι» στην ανεξαρτησία. Κάτι που, εάν συμβεί, θα αναμορφώσει τις ήδη εύθραυστες πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά την Ευρώπη. Οι εθνικιστές βλέπουν την επόμενη, ενεργειακά-πλούσια, Νορβηγία.

Οι εθνικιστές θεωρούν ότι η ανεξαρτησία θα δώσει στη Σκοτία το δικαίωμα να ανθήσει -απελευθερωμένη από τις... δαγκάνες του Λονδίνου- να ενσωματωθεί σε μία Ε.Ε. που η Βρετανία φαίνεται να αποκηρύσσει, να... ξεφορτωθεί τα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια που σταθμεύουν κοντά στη Γλασκόβη, να στηρίξει την οικονομική ανάτασή της στα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας (το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα διεκδικεί το 90% των πετρελαϊκών εσόδων στη Βόρεια Θάλασσα, που εκτιμώνται στα 13 δισ. στερλίνες ετησίως).

Ωστόσο, τίθενται πολλά ακόμα ερωτήματα... Θα διατηρήσει η Σκοτία τη στερλίνα ή θα επιλέξει το ενιαίο (αλλά με αβέβαιο μέλλον) ευρωπαϊκό νόμισμα; Αρκούν τα πετρελαϊκά έσοδα για να εγγυηθούν την ομαλή πορεία της οικονομίας της; Θα παρασυρθεί από τον ευρωπαϊκό... ανεμοστρόβιλο, υποχρεούμενη να καταφύγει σε υψηλότερους φόρους και περικοπές στις δαπάνες;

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Σκοτία μπορεί να σταθεί ως ανεξάρτητη οντότητα, έχει τις βάσεις μιας δυναμικής οικονομίας. Ηταν άλλωστε η μοναδική περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο (πέραν του Λονδίνου) όπου η οικονομία ενισχύθηκε από το 2007 έως το 2010. Και η βιομηχανία ουίσκι εξακολουθεί να ανθεί, με τις εξαγωγές να έχουν εκτοξευθεί κατά ένα πέμπτο στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που προειδοποιούν ότι οι στόχοι του κυβερνώντος SNP δεν θα είναι εύκολο να ευοδωθούν: Η Σκοτία δεν θα εισέλθει αυτομάτως στην Ε.Ε. δίχως να περάσει από τις νόμιμες διαδικασίες, οι ξένες επενδύσεις θα περιοριστούν (λόγω της αβεβαιότητας που θα προκύψει) και τότε δεν αποκλείεται η Σκοτία, μόνη, να μείνει εκτεθειμένη στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: