"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Με τραπεζικό δανεισμό οι συντάξεις ΙΚΑ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Οι συντάξεις Νοεμβρίου -τουλάχιστον του ΙΚΑ- θα καταβληθούν κανονικά στις 25 Οκτωβρίου. Ανεξαρτήτως εκταμίευσης της 6ης δόσης από την τρόικα και τους δανειστές μας. Και αυτό θα επιτευχθεί με 14ήμερης διάρκειας τραπεζικό δανεισμό.

Πρόκειται για τη σύναψη τριών νέων δανείων συνολικού ύψους 630 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις στο 1 εκατ. των δικαιούχων παροχών του Ιδρύματος. Από το εν λόγω ποσό, τα 200 εκατ. κατευθύνονται για την κάλυψη προηγούμενου δανείου (ρέπος) προς τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank που λήγει στις 26 Οκτωβρίου, ενώ τα υπόλοιπα για την πίστωση των λογαρισμών των συνταξιούχων.

Τα 430 εκατ. που θα κατευθυνθούν για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών θα προέλθουν: α) 200 εκατ. από ρέπος, 
β) 130 εκατ. ευρώ δάνειο από το επικουρικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα ΕΤΕΑΜ και 
γ) 100 εκατ. από το ταμείο (Λογαριασμό) ασφάλισης της ΔΕΗ. 

Και τα τρία δάνεια που θα συναφθούν έχουν ημερομηνία 19 Οκτωβρίου και διάρκεια μόλις 14 ημερών. Λήγουν, και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν εκ νέου, στις 2 Νοεμβρίου.


Ετσι, από τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται κάθε μήνα για την κανονική απόδοση των συντάξεων, περισσότερα από το 1/3 του ποσού αυτού θα προέλθουν από δανεισμό. Και παρά τη σημαντική περικοπή των συντάξεων. Αφενός λόγω κατάρρευσης των εσόδων (μείον 16% εν σχέσει με πέρυσι) και αφετέρου λόγω σταθερής άρνησης του υπουργείου Οικονομικών να καλύψει τις συνταξιοδοτικές ανάγκες από το Γενικό Λογιστήριο (λόγω έλλειψης εσόδων και επιτήρησης από... την τρόικα). Εξαλλου το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ήδη κατά το α' εξάμηνο του έτους.

Η υποχώρηση των εσόδων του Ιδρύματος, όπως εξάλλου των εφοριών και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων, αποδίδεται τόσο στην οικονομική ύφεση όσο και στην απροθυμία των εργοδοτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ενόσω διαρκεί η οικονομική αβεβαιότητα και υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη σεναριών χρεοκοπίας. Και οι επιχειρηματίες επιμένουν να κατακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, από το να τις αποδώσουν -όπως οφείλουν- στο Δημόσιο και στο ασφαλιστικό σύστημα, στο βαθμό που δεν υπάρχει και έλεγχος (και ποινές) από την πολιτεία (ΙΚΑ, κ.λπ.).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: