ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Διδακτορικό με... γαλάζιες αποχρώσεις για τον εκλεκτό αυλικό του Ραφηνάτου
Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΕΛΙΔΗ
Διδακτορικό ειδικών... προδιαγραφών φαίνεται ότι ήταν αυτό που δόθηκε από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης στον Γιάννη Ανδριανό, κατά το διάστημα που εργαζόταν ως διευθυντής γραφείου Τύπου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Γνωστά στελέχη της ΝΔ που τοποθετήθηκαν από το Μαξίμου την περίοδο εκείνη σε υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις, συγκρότησαν τη Συμβουλευτική Επιτροπή των πανεπιστημιακών που δέχθηκε ως υποψήφιο διδάκτορα τον "εξ απορρήτων" του Κ. Καραμανλή. Πιο συγκεκριμένα, μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Μάρτιο του 2004 ο Γ. Ανδριανός πήρε το πτυχίο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου -ήταν από τους πρώτους πτυχιούχους που ορκίστηκαν, τον Νοέμβριο του 2004- και ω, του θαύματος βρέθηκε μονομιάς υποψήφιος διδάκτορας (στις 23/11/2004) ενώπιον... ειδικής σύνθεσης "γαλάζιας" Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.
Το "Εθνος της Κυριακής" είχε αποκαλύψει πέρσι το θέμα, ωστόσο στην πορεία προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης της ειδικής σύνθεσης του τμήματος ΔΟΣΑ με αριθμ. 7-23/11/2004, το οποίο για να δοθεί στην εφημερίδα χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού προηγουμένως γνωμοδότησε η νομική υπηρεσία του ΔΠΘ.
Στον Γ. Ανδριανό, πτυχιούχο του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, αν και δεν είχε παρακολουθήσει μαθήματα τα οποία έχουν συνάφεια με την οικονομία, που είναι το βασικό αντικείμενο του ΔΟΣΑ, ανατέθηκε η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: "Οι επιπτώσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων".
Ομως εκείνο που "βγάζει μάτι" είναι ότι η τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή που ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του ΔΟΣΑ για να παρακολουθεί και να δώσει ουσιαστικά το διδακτορικό στον Γ. Ανδριανό ήταν ειδικής "γαλάζιας" σύνθεσης.
Στα μέλη της φιγουράρει το όνομα του αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, διευθυντή τότε του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και σήμερα διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά.
Ως επιβλέπων, αν και επίκουρος τότε καθηγητής, είχε οριστεί ο Παντελής Σκλιάς με μεγάλο "γαλάζιο" βιογραφικό. Υπήρξε γνωστό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, άνθρωπος του περιβάλλοντος Ευρ. Στυλιανίδη, ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ "Ευρωπαϊκή Προοπτική". Οπως αποκαλύφθηκε η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε πάρει από τον Στυλιανίδη την περίοδο της θητείας του ως υφυπουργού Εξωτερικών υπέρογκες χρηματοδοτήσεις (περίπου 5 εκατ. ευρώ). Το Μαξίμου τοποθέτησε αρχικά τον Π. Σκλιά γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς και αργότερα γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ο τρίτος της Επιτροπής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Διονύσης Χιόνης. Οπως είχαν καταγγείλει στη Βουλή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρότι πλήρους απασχόλησης ως μέλος του ΔΕΠ, το Μαξίμου δεν δίστασε να τον τοποθετήσει -και παρά τα ισχύοντα για τους υπόλοιπους καθηγητές πανεπιστημίου- πρόεδρο στην Προαστιακός ΑΕ, αντιπρόεδρο στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων -ΝΠΙΔ υπό τη εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών- και αργότερα, από το 2006, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ.
Είναι άγνωστο το πότε ο πολυάσχολος διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού βρισκόταν είτε στην Κομοτηνή είτε επί τόπου σε κάποιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να μελετήσει και να συγκεντρώσει στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι κατάφερε να γίνει κάτοχος διδακτορικού μέσα σε διάστημα τριών μόλις ετών, τον Ιούνιο του 2008.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΝΔ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΠΡΟΣΩΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου