"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ουραγός η Αθήνα στην προσέλκυση επιχειρήσεων

Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη «ψηφίζουν» οι επιχειρηματίες και τα στελέχη ως τους καλύτερους προορισμούς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι τρεις μεγαλουπόλεις βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των επιχειρηματιών εδώ και 22 χρόνια. 

Αντίθετα, η Αθήνα βρέθηκε και φέτος στην τελευταία θέση (36η), ενώ πενιχρές προβλέπονται οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά καθώς μόνο τρεις εταιρείες δηλώνουν φέτος την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τις δουλειές τους στην ελληνική πρωτεύουσα.

Διαφορετικά κινήθηκε το Βουκουρέστι, το οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής ανόδου και κατατάχθηκε στην 27η θέση, οκτώ βαθμίδες υψηλότερα από ό,τι πέρυσι, ενώ Αμστερνταμ και Βερολίνο πέρασαν στην πρώτη πεντάδα. Αντίθετα, η Ρώμη βρέθηκε μόλις μία θέση πάνω από την Αθήνα, από 28η πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση. 

Τα συμπεράσματα περιλαμβάνονται στη φετινή έκθεση των συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield με τις καλύτερες πόλεις στην Ευρώπη για επιχειρηματικές δραστηριότητες το 2011.

Σημαντικότερος παράγων για την επιλογή των πόλεων αναδείχθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η εύκολη πρόσβαση των πόλεων στις αγορές. Αντίθετα, το κόστος γραφείων και προσωπικού έπαιξαν μικρότερη σημασία. Μάλιστα, σε αυτές τις δύο επιμέρους κατηγορίες το Λονδίνο έχασε την πρωτοκαθεδρία, παρότι η βρετανική πρωτεύουσα αναδείχθηκε πρώτη βάσει των περισσότερων κριτηρίων. Η «φθηνότερη» Βαρσοβία αναδείχθηκε πρώτη ως προς το κόστος επαγγελματικών χώρων, το Βουκουρέστι πρώτο με κριτήριο το εργατικό κόστος, ενώ η Μόσχα κατέλαβε την πρώτη θέση στην επιλογή των επιχειρήσεων για περαιτέρω επέκταση.

Πάντως η Αθήνα βρέθηκε σε καλύτερη θέση όσον αφορά ορισμένα επιμέρους κριτήρια. Κατατάχθηκε στη 12η θέση ως προς το κόστος προσωπικού και στην 22η ως προς την αναλογία ποιότητας - κόστους γραφείων, ενώ όσον αφορά τον παράγοντα της οικειότητας στελεχών και επιχειρηματιών με τις πόλεις η Αθήνα πήρε την 29η θέση. 

Η ελληνική πρωτεύουσα έλαμψε διά της απουσίας της στην κατάταξη των πόλεων που προωθούν την εικόνα τους ως προορισμοί επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς η λίστα δεν την περιλαμβάνει. 

Η Κωνσταντινούπολη, η Πράγα και η Βαρσοβία είναι οι πόλεις στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν την εικόνα τους. Αλλωστε, ως προς την ευκολία πρόσβασης στις αγορές η κατάταξη της Αθήνας είναι η χειρότερη (36η θέση), ενώ βελτιώθηκε στη διαθεσιμότητα ειδικευμένου προσωπικού (34η θέση). Αντίθετα, έπεσε στις τηλεπικοινωνίες (33η θέση από 30ή), στη διασύνδεση των μεταφορών (31η από 27η), καθώς και στο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργείται μέσω της φορολογικής πολιτικής και των οικονομικών κινήτρων (από την 27η θέση στην 30ή).

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: