"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΚΑΙ ΦΟΚΣ: Ο ήρωας των αγανακτισμένων

Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ

Οταν το 1960 ο κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρντα τράβηξε την περίφημη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα δεν φανταζόταν ότι θα εξελισσόταν σ' ένα παγκόσμιο σύμβολο των επαναστάσεων.

Τους τελευταίους μήνες στις πολυπληθείς ανά τον κόσμο διαδηλώσεις ενάντια στην κοινωνική ανισότητα και την κρατική καταπίεση προβάλλεται ένα νέο είδωλο όχι τόσο ισχυρό, ακόμη, όσο του Τσε.

Από τις διαδηλώσεις στη Γουόλ Στριτ της Νέας Υόρκης έως το Σίτι του Λονδίνου, το Σίδνεϊ, την Κολωνία, το Βουκουρέστι και αλλού η μορφή του Γκουίντο (Γκάι) Φοκς, που ξεπήδησε μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «V for Vendetta» μετατρέπεται σε αντικαθεστωτικό έμβλημα που εκφράζει όλο και περισσότερους.

Πριν από λίγες μέρες ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασαντζ εμφανίστηκε και μίλησε μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος έξω από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου φορώντας τη μάσκα του Γκάι Φοκς με το χαρακτηριστικό λεπτό μουστάκι και το μυτερό γενάκι.

Του βρετανού ήρωα που έζησε τον 16ο αιώνα και ταυτίστηκε με την απόπειρα δολοφονίας του άγγλου βασιλιά Ιάκωβου του 6ου.

Το 2006 ο Ντέιβιντ Λόιντ, ένας βρετανός γραφίστας, δημιούργησε για τη μεγάλη οθόνη τη φιγούρα του αινιγματικού αναρχικού που δραπέτευσε από στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, και αντιστάθηκε στη φασιστική δικτατορία του συστήματος στη Βρετανία.

Το φιλμ κλείνει με την εικόνα ενός τεράστιου πλήθους που διαδηλώνει ειρηνικά στους δρόμους του Λονδίνου φορώντας τη μάσκα του Γκάι Φοκς, ώστε να τον «φυγαδεύσουν» από τις αρχές.

Πίσω ή μέσα από αυτή τη φιγούρα χιλιάδες νέοι δηλώνουν σήμερα τη δική τους αντίσταση στη φασιστική κυριαρχία των τραπεζών, του οικονομικού κατεστημένου και των πολιτικών.

Φορούν τη μάσκα και διαδηλώνουν για τη χαμένη εμπιστοσύνη τους σε ένα διεφθαρμένο παγκοσμιοποιημένο πολιτικό σύστημα που πίσω από τις δικές του (γελοίες) μάσκες διογκώνει την ανισότητα.

Η ειρωνεία όμως είναι ότι οι χιλιάδες ακτιβιστές που ανά τον κόσμο αγόρασαν τις πάνω από 300 χιλιάδες μάσκες που κατασκεύασε η Warner Bros συνέβαλλαν στο να αυξήσει η πολυεθνική εταιρεία, που συγκαταλέγεται στις 100 μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, τα κέρδη της κατά 2 δισ. δολάρια.

Ενα αντικαπιταλιστικό σύμβολο ενάντια στην απληστία των πολυεθνικών που παράλληλα γεμίζει τα ταμεία τους.

ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: