"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΙΒΥΗ: O Kαντάφι έφυγε η ΣΑΡΙΑ έρχεται! . Άντε και σε καλή μεριά

AFP, Reuters

ΒΕΓΓΑΖΗ. Σοβαρές ανησυχίες στις ηγέτιδες δυνάμεις της Δύσης που υποστήριξαν στρατιωτικά τους εξεγερμένους της Λιβύης προκαλούν η πιθανολογούμενη εκτέλεση και η συνεχιζόμενη βεβήλωση της σορού του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και η δέσμευση των προσωρινών αρχών της χώρας ότι ο ισλαμικός νόμος (σαρία) θα αποτελέσει το θεμέλιο του νέου Συντάγματος.

«Περιμένουμε από τη νέα Λιβύη να βασιστεί στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις δημοκρατικές αρχές», δήλωσε η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό προειδοποίησε: «Θα παρακολουθούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα δε του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλουραλισμού, όπως επίσης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Την υιοθέτηση της σαρίας είχε αναγγείλει την Κυριακή ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) της Λιβύης Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Βεγγάζης. 

Σε μια εμφανή προσπάθεια κατευνασμού των Δυτικών, ο Αμπντελτζαλίλ παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου. «Επιθυμώ να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα ότι ως Λίβυοι είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά μετριοπαθείς μουσουλμάνοι», δήλωσε. Επέμεινε όμως ότι θα επιτραπεί η πολυγαμία, την οποία είχε απαγορεύσει ο Καντάφι, και ότι το τραπεζικό σύστημα θα προσαρμοστεί στις ισλαμικές αρχές, που απαγορεύουν τον τόκο. «Καθώς πρόκειται για στίχο του Κορανίου, δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση ή διάλογο. Το Κοράνι είναι το ανώτατο Σύνταγμα για κάθε μουσουλμάνο», προσέθεσε ο Αμπντελτζαλίλ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα η βεβήλωση του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος παραμένει άταφος σε καταψύκτη κρεοπωλείου, στη Μισράτα. Πλήθος περίεργων προσερχόταν μέχρι το απόγευμα -οπότε οι αρχές της πόλης διέκοψαν το μακάβριο θέαμα- για να δει ιδίοις όμμασι τις σορούς του συνταγματάρχη, του γιου του Μουτασίμ και του πρώην υπουργού Αμυνας.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η υπόληψη των νέων λιβυκών αρχών «κηλιδώθηκε» από τη μεταχείριση του Καντάφι, ενώ η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε την απαίτηση του ΟΗΕ να διερευνηθούν οι καταγγελίες για εκτέλεσή του. Εξάλλου, το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακάλυψε 53 πτώματα μαχητών του Καντάφι στη Σύρτη, πολλοί από τους οποίους ήταν δεμένοι χειροπόδαρα και είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι - κατά τα φαινόμενα, στη διάρκεια συνοπτικών εκτελέσεων από τη πλευρά των αντικανταφικών που κατέλαβαν την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: