Αλλάζει τον εγκέφαλο το Facebook;
Εθελοντές που μπήκαν σ’ έναν ανιχνευτή 3D, εμφάνιζαν πιο πυκνές δομές σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου αν διατηρούσαν μια μεγάλη λίστα ‘φίλων’ στο Facebook σε αντίθεση με αυτούς που διατηρούσαν λιγότερους ‘φίλους’. Οι τρεις αυτές περιοχές συνδέονται με τις κοινωνικοποιητικές δεξιότητες. Η άνω κροταφική αύλακα και μεσαία κροταφική έλικα «συνδέονται με την κοινωνική αντίληψη όπως την αντίληψη του βλέμματος ή τις κοινωνικές νύξεις», λέει η ερευνητής του πανεπιστημίου College London Ryota Kanai.
Η τρίτη περιοχή του εγκεφάλου «μπορεί να συνδέεται με την μνήμη για τα πρόσωπα και τα ονόματα».
Δύο χρόνια πριν, η νευροεπιστήμονας Susan Greenfield στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτόξευσε μια «καταιγίδα» σχολίων για την online κοινωνική δικτύωση και τον αντίκτυπό της στους νέους.
«Ο εγκέφαλος του 21ου αιώνα μπορεί ενδεχομένως να μετατραπεί σε παιδί, χαρακτηριζόμενος από μικρές απώλειες προσοχής, αισθησιασμό και από μια ασταθή αίσθηση της ταυτότητας», προειδοποιεί η καθηγήτρια. Εκτός αυτού, κορυφαίος ερευνητής στο UCL, o καθηγητής νευροπιστήμης Geraint Rees, είπε ότι η πρόσφατη έρευνα θέτει νέα ερωτήματα: αν το μέγεθος της περιοχής που αφορά την κοινωνικοποίηση οδηγεί σε περισσότερους φίλους ή αν αυτή η περιοχή αλλάζει από τα online κοινωνικά δίκτυα, ή όχι.
Το δείγμα της έρευνας ήταν 125 μαθητές, από τους οποίους 46 άντρες με μέσο όρο ηλικίας 23 χρόνια. Οι φίλοι τους στο Facebook διέφεραν στον αριθμό από μερικές δεκάδες έως γύρω στους 1000. Συνολικά και κατά μέσο όρο αυτό σήμαινε 300 φίλους ανα εθελοντή.
Σ’ ένα άλλο πείραμα, οι επιστήμονες διερεύνησαν πιο στενά ένα υπο-δείγμα 65 εθελοντών για να εξακριβώσουν τη σύνδεση μεταξύ του online κόσμου και του πραγματικού κόσμου στην εγκεφαλική δομή. Αντιστοιχίζοντας τις φιλίες του φυσικού κόσμου με του online, οι ερευνητές βρήκαν μόνο έναν συσχετισμό στην εγκεφαλική λειτουργία.
Αυτή είναι μια περιοχή που λέγεται αμφίπλευρη αμυγδαλή και θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση της μνήμης και των συναισθηματικών βιωμάτων. Καμία τέτοια σύνδεση δεν υπήρχε με τις 3 προαναφερθείσες εγκεφαλικές περιοχές.
Ωστόσο, όπως λένε οι ερευνητές «δε ξέρουμε ακόμη την ακριβή σχέση, αν περισσότερη online δικτύωση είναι καλύτερη ή όχι, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη τα ακριβή κυτταρικά συστατικά, τον ακριβή τύπο των νευρικών κυττάρων και των λειτουργιών τους».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΟΣ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΕΡΕΥΝΕΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου