"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: Τόποι μαρτυρίου και τα νοσοκομεία!

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι συριακές αρχές έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε «εργαλεία καταστολής», στο πλαίσιο της εκστρατείας τους κατά της αντιπολίτευσης, όπως καταγγέλλει, προβάλλοντας συγκλονιστικές μαρτυρίες, η Διεθνής Αμνηστία. Τραυματίες ασθενείς, σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία διοικούμενα από το κράτος, υπεβλήθησαν σε βασανιστήρια και άλλου είδους κακοποίηση, προερχόμενη τόσο από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας όσο και από το ιατρικό προσωπικό. Ιατροί και νοσοκόμοι οι οποίοι συνελήφθησαν να θεραπεύουν τραυματίες διαδηλωτές σε τόπους ταραχών φυλακίστηκαν και υπέστησαν με τη σειρά τους βασανιστήρια, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που καταλαμβάνει 39 σελίδες.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι συριακές αρχές έχουν δώσει στις δυνάμεις ασφαλείας την ελευθερία να εισέρχονται στα νοσοκομεία και ακόμη περισσότερο το ότι σε πολλές περιπτώσεις το ιατρικό προσωπικό πήρε μέρος σε βασανισμούς και κακομεταχείριση των ίδιων των ανθρώπων που υποτίθεται ότι φροντίζει», δήλωσε ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Νοσηλευτής, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας επιδρομής των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τουλάχιστον ένας ασθενής αφέθηκε χωρίς οξυγόνο και χωρίς φάρμακα για να ξεψυχήσει αβοήθητος. 

«Φοβούμενα τις επιπτώσεις της εισαγωγής τους σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο, πολλά άτομα επιλέγουν να αναζητήσουν νοσηλεία αλλού, είτε σε ιδιωτικά νοσοκομεία είτε σε φτωχά εξοπλισμένες ιατρικές μονάδες», υπογράμμισε η έκθεση. Οι ιατροί στο εθνικό νοσοκομείο της πόλης Χομς, που έχει γίνει σύμβολο της εξέγερσης κατά του προέδρου Ασαντ, βεβαιώνουν ότι οι εισαγωγές τραυματιών, πληγωμένων από σφαίρες, έχουν κάθετα μειωθεί από τον Μάιο, παρά την αύξηση των θυμάτων. Ιατρική πηγή στο στρατιωτικό νοσοκομείο της ίδιας πόλης ανέφερε κακοποίηση ασθενών από τουλάχιστον τέσσερις γιατρούς και 20 νοσοκόμες.

Ανάλογα επεισόδια αναφέρθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία των πόλεων Μπάνιας και Τελ Κελάχ. «Οι ιατροί και νοσηλευτές της Συρίας εγκλωβίζονται στην πλέον απίθανη κατάσταση, αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ της φροντίδας των τραυματιών και της διατήρησης της δικής τους ασφάλειας», έγραψαν οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας. Περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα από την εισαγωγή ασθενούς σε κρατικό νοσοκομείο στις 22 Αυγούστου είχε ως εξής: «Ηταν περίπου επτά ή οκτώ φρουροί, μερικοί με όπλα και κάποιες νοσοκόμες με λευκές ποδιές, στριμωγμένοι όλοι γύρω του. Ανοιξε τα μάτια του και είπε: “Πού βρίσκομαι;”. Τότε όλοι ξαφνικά άρχισαν να πηδάνε πάνω του, χτυπώντας τον και κλωτσώντας τον».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τα θύματα των επιχειρήσεων καταστολής σε βάρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Συρία από τα μέσα του Μαρτίου είναι τουλάχιστον 3.000 νεκροί

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: