"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Στα 6,52 δισ. η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ του Δημοσίου σε ιδιώτες

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Αυγούστου, ανήλθαν σε 6,52 δισ. ευρώ, από 6,54 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, αποτυπώνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που προκαλεί στην αγορά η πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου με το «σταγονόμετρο».

Από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το ΓΛΚ, προκύπτει επίσης ότι στο τέλος Αυγούστου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είχε ήδη φθάσει τα 20,5 δισ. ευρώ, από 17,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, όταν ο στόχος για φέτος είναι τα 17 δισ. ευρώ.

Αυτό και μόνο ερμηνεύει τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για τη λήψη διορθωτικών μέτρων, ώστε να βγει ο φετινός προϋπολογισμός.

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι περισσότερες οφειλές «ανήκουν» στα ασφαλιστικά ταμεία (2,65 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,73 δισ. ευρώ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 963 εκατ. ευρώ, τα υπουργεία με 938 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου με 234 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, με την καθυστέρηση καταβολής της έκτης δόσης, το πιθανότερο είναι να έχουν επιδεινώσει την κατάσταση όσον αφορά στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αφού τα όποια διαθέσιμα διαθέτει το Δημόσιο, έχουν ως προτεραιότητα την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: