"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: Oι δισεκατομμυριούχοι αυξάνονται και πληθύνονται

Απο την ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Κατασκευές, Ιντερνετ και καταναλωτικά αγαθά: οι τρεις τομείς στους οποίους διαπρέπουν οι πλουσιότεροι των πλουσίων της Κίνας, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Χουρούν» - το κινεζικό αντίστοιχο της λίστας του «Forbes». 

 Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο 55χρονος Λιανγκ Ουενγκέν, πρώην μάνατζερ σε εργοστάσιο κατασκευής όπλων και νυν πρόεδρος της εταιρείας κατασκευαστικών εργαλείων Sany: ο διπλασιασμός της αξίας της μετοχής της εκτόξευσε την περιουσία του στα 7,8 δισ. ευρώ. Σε απόσταση αναπνοής, με 7,6 δισ. ευρώ, ακολουθεί ο Ζονγκ Κινγκχού, ο επικεφαλής της αυτοκρατορίας ποτών Wahaha, ενώ στην τρίτη θέση, με 6,2 δισ. ευρώ, βρίσκεται ο Ρόμπιν Λι Γιανχόνγκ, ο πρόεδρος της κινεζικής μηχανής αναζήτησης Baidu, η οποία ωφελήθηκε και με το παραπάνω από την περυσινή απόφαση της Google να κλείσει τη μηχανή αναζήτησής της στην Κίνα. Ο τίτλος του τέταρτου πλουσιότερου Κινέζου απονεμήθηκε στον Γιαν Μπιν, με περιουσία 5,5 δισ. ευρώ και τα αποκλειστικά δικαιώματα διάθεσης για το ενεργειακό ποτό Red Bull.

Από 181 δισεκατομμυριούχους (με βάση το αμερικανικό δολάριο) που περιελάμβανε η λίστα «Χουρούν» το 2010, ο αριθμός τους ανέβηκε φέτος στους 271 - μία ακόμα απόδειξη πως ενόσω Ευρώπη και ΗΠΑ παλεύουν με την ύφεση, η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται γοργά. 

Το Πεκίνο, λένε αυτοί που ξέρουν, έχει αρχίσει μια μακροχρόνια (και ως συνήθως μυστικοπαθή) διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομικής του ομάδας, στο πλαίσιο της μεταβίβασης της εξουσίας από τον πρόεδρο Χου Τζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο σε μια νεότερη γενιά. Κάπου 18 μήνες θα διαρκέσει αυτό το πολιτικό παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, δίνοντας μόνο το μικρό του όνομα - Σου -, ένας κινέζος εκατομμυριούχος, μεγαλοεπιχειρηματίας του κατασκευαστικού τομέα: αν ανυπομονεί για ένα πράγμα, δήλωσε, είναι η μέρα που θα μπορέσει να φύγει από την Κίνα. Γιατί; Επειδή θέλει να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία, αφού στην Κίνα πρέπει να προσέχει συνεχώς τι λέει και επίσης θέλει ένα δεύτερο παιδί.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: