"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Και νέα ρύθμιση οφειλών για τους "μπαταχτσήδες" των ταμείων

Της Ρούλας Σαλούρου

Χαρακτήρα μόνιμης ρύθμισης τείνει να πάρει η συνεχής νομοθέτηση «έκτακτων» διακανονισμών για βεβαιωμένα χρέη προς τα ταμεία. Παρά τις ... απειλές για ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, την έναρξη κατασχέσεων και πλειστηριασμών, σε όλους αυτούς που κατ’ επανάληψη ή κατ’ επάγγελμα δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς τα ταμεία, η κυβέρνηση ελλείψει χρημάτων, έρχεται για πολλοστή φορά μέσα στον ίδιο χρόνο και ρυθμίζει τις οφειλές. Στην ουσία, παρατείνει τη διάρκεια της προηγούμενης, «έκτακτης» και «τελευταίας» ρύθμισης, βάσει της οποίας παρέχεται έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών της κεφαλαιοποιημένης οφειλής

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι η έλλειψη ρευστότητες στην αγορά δημιουργεί και νέους οφειλέτες, που μέχρι πρότινος πλήρωναν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η μέχρι σήμερα εμπειρία των ρυθμίσεων έχει δείξει, ότι στην πλειοψηφία τους οι οφειλέτες είναι... γνωστοί «μπαταχτσήδες» που ακολουθούν την ίδια τακτική: ρυθμίζουν κάθε φορά τις οφειλές, δίνουν την πρώτη δόση και λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια ακολουθούν την πάγια τακτική τους να μην πληρώνουν.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείου Εργασίας και στη νέα ρύθμιση, βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, δίνει τη δυνατότητα «για μία μόνο φορά» και στους οφειλέτες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ οι οποίοι έχουν απολέσει το δικαίωμα συνέχισης της προηγούμενης ρύθμισης...

Αναλυτικά, με τις υπό ψήφιση διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα σε όσους εργοδότες οφείλουν καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αλλά και σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή έχασαν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης στην οποία είχαν κατά το παρελθόν υπαχθεί, να υπαχθούν στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού. Δικαίωμα υπαγωγής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις παρέχεται για μία μόνο φορά και στους οφειλέτες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ που έχουν απολέσει το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης του νόμου 3943/2011.

Ειδικά για το ΙΚΑ, ο διακανονισμός αφορά τόσο τους εργοδότες που εξακολουθούν να απασχολούν υπαλλήλους, όσο και αυτούς που δεν απασχολούν στο εξής, αλλά και αυτούς που οφείλουν εισφορές από οικοδομικές εργασίες.

Με την υπαγωγή στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού, αναστέλλεται έως τις 31/12/2012 η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων για τους παραπάνω οφειλέτες.

Για την υπαγωγή στον προσωρινό διακανονισμό, αρκεί η υποβολή σχετικής αίτησης στα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ και στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα.

Ο τρόπος εξόφλησης των καθυστερούμενων οφειλών καθορίζεται ως εξής:

Οι οφειλές που αφορούν το έτος 2011 ρυθμίζονται σε 36 ή 48 μηνιαίες δόσεις, αναλόγως του ύψους οφειλής.

Οι οφειλές που αφορούν προηγούμενα έτη κεφαλαιοποιούνται στις 31/12/2010 και για την εξόφλησή τους καταβάλλεται ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του μέσου όρου των τρεχουσών εισφορών του Δ΄ τριμήνου του 2010.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο διακανονισμό είναι η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών εκ μέρους των εργοδοτών.

Οι οφειλέτες οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν απασχολούν υπαλλήλους και οι οφειλέτες από οικοδομοτεχνικά έργα μπορούν να εξοφλήσουν καταβάλλοντας το 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής για ποσά κατώτερα των 300.000 ευρώ και το 0,80% για μεγαλύτερα ποσά.

Επισημαίνεται, ότι εφόσον η αίτηση υποβληθεί έως τις 31/10/2011, θα παρέχεται έκπτωση 20% επί των προσθέτων τελών της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Να σημειωθεί, ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΙΚΑ, τον Ιούλιο του 2011 εισπράχθηκε συνολικά από κάθε είδους καθυστερούμενες οφειλές το ποσό των 60.521.352,54 ευρώ. Σημειώθηκε αύξηση κατά 6,24% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011. Ως προς την πορεία υπαγωγής των επιχειρήσεων στον προηγούμενο, ειδικό διακανονισμό, έως τις 9/8/2011 υποβλήθηκαν συνολικά 10.827 αιτήσεις ενεργών επιχειρήσεων. Έναντι των παραπάνω αιτήσεων υπαγωγής, έχει καταλογιστεί το ποσό των 372.989.264,33 ευρώ ενώ έχουν εισπραχθεί έναντι δόσεων 33.256.784,56 ευρώ. Όσο για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, τον Ιούλιο επιβλήθηκαν καταλογιστικές πράξεις (για κύριες εισφορές, προσαυξήσεις, πρόστιμα, πρόσθετα τέλη, αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά) συνολικού ύψους 286.371.845,03 ευρώ και επισπεύσθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, που αντιστοιχούν σε καθυστερούμενες εισφορές ύψους 105.683.440,5 ευρώ. Επιπρόσθετα, υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές για μη αποδοθείσες εισφορές, συνολικού ύψους 112.914.864,81 ευρώ. Τον Ιούλιο ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε 470 οφειλέτες (ενεργούς και μη) που οφείλουν στο ΙΚΑ πάνω από 1.000.000 ευρώ. Η συνολικές οφειλές αυτών των επιχειρήσεων (ενεργών και μη) ανέρχεται στο ύψος του 1.948.025.316,92 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού του μέτρου έως σήμερα, είναι η υποβολή αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και η σταδιακή ένταξη σε ρύθμιση 135 οφειλετών αυτής της κατηγορίας. Το ποσό των εισφορών που ρυθμίζεται ανέρχεται στα 473.910.227,84 ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: