"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εισαγγελική παρεμβαση για το ξέφραγο αμπέλι που ονομάζεται "Ιστορικό Κέντρο" -- Στα χαρτιά οι "σκούπες" και τα "φαράσια" που έταζαν Πάγκαλος και Παπουτσωμένος Γάτος...!

(Photo: Μερικές απ τις "σκούπες" με τις οποίες κάποιοι γραφικοί έταζαν πως θα καθάριζαν την Αθήνα...)

Του Κωστα Oνισενκο

Προκαταρκτική εξέταση για τη μη αστυνόμευση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας προανήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Α. Καραφλός. Ο εισαγγελέας, στον οποίο ανατέθηκε η εποπτεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις του κατά τη διάρκεια συζήτησης με επιχειρηματίες και ξενοδόχους της περιοχής, μέλη της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας. 

«Η εγκληματικότητα αυτή δεν συναντάται στο κέντρο πρωτεύουσας καμίας ευρωπαϊκής χώρας», δήλωσε με αγανάκτηση ο κ. Καραφλός. Οι επιχειρηματίες και οι ξενοδόχοι μίλησαν για καθημερινά περιστατικά ληστρικών επιθέσεων από κακοποιούς, για τη διακίνηση και τη δημόσια χρήση ναρκωτικών, για την πορνεία. 

Με την προκαταρκτική εξέταση, όπως ανέφερε ο κ. Καραφλός, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κληθούν να απαντήσουν γιατί δεν εφαρμόστηκε η 24ωρη φύλαξη του κέντρου της Αθήνας, η οποία είχε ζητηθεί με εισαγγελική παραγγελία τον Δεκέμβριο του 2007 από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. Εκτοτε ακολούθησαν τουλάχιστον τέσσερις παρόμοιες παραγγελίες. Σε μία από αυτές ο κ. Καραφλός προειδοποιούσε την ΕΛ.ΑΣ. ότι από την υφιστάμενη κατάσταση προκύπτει υπαρκτός κίνδυνος θανάτου πολίτη στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Καραφλός, επιδεικνύοντας το έγγραφο, συμπλήρωσε με έμφαση ότι φέρει την ημερομηνία 24 Μαρτίου 2011, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του άτυχου Μανώλη Καντάρη στην 3η Σεπτεμβρίου.

Οι δρόμοι της Αθήνας καθημερινά γίνονται πιο σκοτεινοί. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Πολλά καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο, ενώ ακόμη και όσα λειτουργούν είναι σκοτεινά. Φοβούμενοι επιθέσεις κουκουλοφόρων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, οι ιδιοκτήτες τους τοποθετούν σ’ αυτά συμπαγή ρολά, με αποτέλεσμα τα βράδια, όταν κλείνουν, οι εμπορικοί δρόμοι να φωτίζονται μόνο από τους φανοστάτες. 

«Πέρυσι, στο κέντρο της Αθήνας έκλεισαν εννέα ξενοδοχεία, στα οποία εργάζονταν πάνω από 600 άτομα», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ι. Ρέτσος. «Φοβάμαι ότι φέτος η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην εγκληματικότητα, την οποία θεωρεί από τους κυρίαρχους λόγους για το κλείσιμο των επιχειρήσεων.  

Στις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να κλείσει το King George, ενώ μέσα στον χειμώνα είναι πιθανό να βάλουν λουκέτο άλλα εννέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, εκτίμησε.  

«Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, το ιστορικό κέντρο δεν επωφελήθηκε από την αύξηση του τουρισμού. Αντιθέτως, είχαμε πτώση», ανέφερε η Λαμπρινή Ζούλοβιτς, ξενοδόχος και αντιπρόεδρος της ΚΙΠΟΚΑ.

Με σκληρά λόγια κατά των Αρχών μίλησε και ο συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ κ. Δ. Νικολακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πλήθος αιματηρών συμπλοκών, ληστειών, ακόμα και δολοφονιών, έχουν αποσιωπηθεί από τις Αρχές. «Η ΓΑΔΑ υποστηρίζει ότι δεν έχει προσωπικό. Εμείς γνωρίζουμε ότι για το κέντρο έχουν διατεθεί 300 συνοριοφύλακες, από τους οποίους οι 250 απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες», ανέφερε. Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή συνάντηση, περίπου στις 19.30, ηλικιωμένος Γάλλος τουρίστας ξυλοκοπήθηκε και ληστεύθηκε επί της οδού Σοφοκλέους. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στον ίδιο δρόμο είχαν ληστέψει γυναίκα από τη Δανία. «Δεν νομίζω να πουν καλά πράγματα για την Ελλάδα όταν γυρίσουν στις χώρες τους», ανέφερε  ο ξενοδόχος που φιλοξενούσε τους δύο τουρίστες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: