"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ: Aτρόμητοι στο έδαφος φοβισμένοι στον αέρα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΑΣΜΗ

Ατρόμητοι και ανίκητοι πατώντας στη γη, φοβισμένοι και ευάλωτοι σαν βρεθούν σε μια αεροπορική πτήση. Κανείς δεν είναι τέλειος...

Θύμα του φόβου του για τα αεροπορικά ταξίδια έπεσε ο περουβιανός ποδοσφαιριστής του Αμβούργου Πάολο Γκερέιρο. Στη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού από τη Γερμανία στην Ελβετία για τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα του Αμβούργου με τη Λουκέρνη, ο Γκερέιρο ήταν τόσο τρομοκρατημένος ώστε υπέστη θλάση στον μηρό του δεξιού του ποδιού και τέθηκε νοκ άουτ από το ματς. Ο προπονητής του Μίχαελ Ενινγκ συμπαραστάθηκε στον ποδοσφαιριστή δείχνοντας κατανόηση για το πρόβλημά του.

Τον Γενάρη το Αμβούργο έφτασε κοντά στο να αποβάλει από το ρόστερ της τον Περουβιανό όταν ο τελευταίος αποπειράθηκε πέντε φορές να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει από τη Λίμα στο Αμβούργο.

Δύο είναι οι πιθανότερες αιτίες που ο Γκερέιρο νιώθει τρομοκρατημένος στη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών. Πριν από τρία χρόνια σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ένας θείος του, ενώ το 2009 η πτήση του προς τη Γαλλία αντιμετώπισε προβλήματα και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση.

Εχει υπολογιστεί πως ένας στους έξι ανθρώπους φοβάται να ταξιδέψει με αεροπλάνο ενώ ένας στους πέντε πίνει αλκοολούχα ποτά για να ξεπεράσει τη φοβία του.

Την ίδια μέθοδο ακολουθούσε, ύστερα από προτροπή του γιατρού της Μπάγερν, ο κορυφαίος γερμανός επιθετικός Γκερντ Μίλερ.

Μετά το Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 ο Ολλανδός Ντένις Μπέργκαμπ εκδήλωσε φοβίες για τα αεροπορικά ταξίδια. Ετσι, η ομάδα του Αρσεναλ είχε προσλάβει σοφέρ που τον μετέφερε με αυτοκίνητο στις πόλεις όπου αγωνιζόταν. Το 1997 δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη για ένα ματς του Κυπέλλου UEFA με τον ΠΑΟΚ, οι Κανονιέρηδες ηττήθηκαν και στη συνέχεια αποκλείστηκαν.

Δύο μυθικές μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού φοβούνταν επίσης τα αεροπλάνα. Ο ατρόμητος Μοχάμεντ Αλι έτρεμε στην ιδέα των αεροπορικών ταξιδιών, όπως είχε εκμυστηρευτεί σε τηλεοπτική συνέντευξη. Επίσης ο ηγέτης της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 Φριτς Βάλτερ είχε ταξιδέψει στην Ελβετία με τρένο ενώ στην επόμενη διοργάνωση στη Σουηδία είχε πάρει το φέρι. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: