"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Προγεννητικά θαύματα στην Ελλάδα

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Δύο επιστημονικά "θαύματα" της εξωσωματικής έκαναν Ελληνες επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά στη χώρα μας, μία εξαιρετικά προηγμένη γενετική μέθοδο πέτυχαν κύηση σε δύο γυναίκες με σοβαρά προβλήματα γονιμότητας και επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πρόκειται για βιοψία των πολικών σωματίων, στα οποία είναι αποτυπωμένη η υγεία του ωαρίου και κατ' επέκταση του εμβρύου. Η εξέταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και η ανάλυση του βιολογικού υλικού έγινε με μικροσυστοιχίες DNA. Εδωσε τη δυνατότητα να επιλεγούν και να εμφυτευτούν απολύτως υγιή έμβρυα, αυξάνοντας θεαματικά τις πιθανότητες κύησης.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν ο ειδικός μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Μηνάς Μαστρομηνάς και ο κλινικός εμβρυολόγος κ. Στέφεν Ντέιβις, με αφορμή το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι δύο κυήσεις είναι από τις πρώτες παγκοσμίως έπειτα από βιοψία πολικών σωματίων και ανάλυση του υλικού με μικροσυστοιχίες DNA. Πρόκειται -είπαν- για δύο δύσκολα κλινικά περιστατικά, με επανειλημμένες προσπάθειες, οι οποίες κατέληγαν σε αποβολή. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος έδειξε ότι η μία από τις δύο γυναίκες έχει δίδυμη και η άλλη μονήρη κύηση. Η γυναίκα με τη δίδυμη κύηση είχε πρόβλημα στον καρυότυπο (αναστροφή στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ). Είχε ιστορικό δύο αποβολών πρώτου τριμήνου, έπειτα από φυσικές συλλήψεις.

Οι επιστήμονες είπαν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα συνδέεται με αποβολές πρώτου τριμήνου και μπορεί να επηρεάσει την ωοθηκική λειτουργία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Επικαλούμενοι στοιχεία μελετών επεσήμαναν ότι η συχνότητα κύησης με χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε ζευγάρια με υπογονιμότητα προκύπτει κατά 80% από τα ωάρια. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αυτόματων αποβολών πρώτου τριμήνου και εμφάνισης σοβαρών συνδρόμων, όπως του σύνδρομου Ντάουν, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ανάλυση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών με την παραπάνω μέθοδο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 12 ώρες. Οταν η τεχνική εφαρμοστεί σε ωάρια ή έμβρυα την τρίτη μέρα της ανάπτυξής τους, η μεταφορά των εμβρύων μπορεί να γίνει χωρίς κατάψυξη. Μέχρι σήμερα ο προεμφυτευτικός έλεγχος γινόταν με την ανάλυση εννέα από τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Η νέα μέθοδος αναλύει ταυτόχρονα χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ανιχνεύοντας παράλληλα κοινές μεταλλάξεις των πιο συχνών μονογονιδιακών νοσημάτων.

ΠΟΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΑ
"Πιστοποιητικό" υγείας του εμβρύου
Τα πολικά σωμάτια -πρώτο και δεύτερο- είναι σχηματισμοί, οι οποίοι απελευθερώνονται από το ωάριο πριν και μετά τη γονιμοποίηση, σημειώνει ο κλινικός εμβρυολόγος κ. Κώστας Οικονόμου, για να εξηγήσει:

Κάθε ένα από αυτά περιέχει χρωμοσωμικό υλικό, το οποίο αποτελεί τον "καθρέφτη" του χρωμοσωμικού υλικού του ωαρίου. Αναλύοντας τα πολικά σωμάτια, οι ειδικοί μπορούν να αποφανθούν για τη "χρωμοσωμική υγεία" του ωαρίου από το οποίο προήλθαν και κατ΄ επέκταση του εμβρύου που δημιουργήθηκε από το συγκεκριμένο ωάριο.

Η βιοψία του πολικού σωματίου είναι επαναστατική τεχνική, καθώς τα πολικά σωμάτια είναι σχηματισμοί που δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε από το ωάριο, ούτε από το έμβρυο, αλλά πρόκειται να εκφυλιστούν.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: