"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το «πείραμα» και η τρόικα

Γράφει ο Aντώνης Δαλίπης

Δυστυχώς, τα γεγονότα είναι... ξεροκέφαλα. Αυτό καμιά φορά το ξεχνά ακόμη και ο ευφυής Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πίστεψε τον Αντώνη Σαμαρά και θεώρησε πως είναι δυνατή μια πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα για να δοθεί το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Τα γεγονότα απλώς τον διέψευσαν. Για να αποδειχθεί ότι δεν «είν' εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλή».

Τα περί διαπραγμάτευσης για αλλαγή των όρων της συμφωνίας που διατυμπανίζει η Ν.Δ., και οι λεονταρισμοί Τσίπρα με προτροπές να διώξουμε την τρόικα και να διαγράψουμε το 50% του χρέους ακούγονται ευχάριστα, αλλά απλώς δεν γίνονται.

Αλλωστε και ο «Αγιος» Κονίτσης προσευχήθηκε να «πάει στον αγύριστο η τρόικα», αλλά κι αυτός με δανεικά ευρώ από την τρόικα πληρώνεται.

Ακουσε, λοιπόν, το Σαμαρά ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών και δοκίμασε να ξεκινήσει την πολιτική διαπραγμάτευση.

Και μετά... ήρθαν οι μέλισσες. Το βουητό τους ακούγεται σε όλη την Ευρώπη.

Αηδιασμένοι οι δανειστές απείλησαν με διακοπή της βοήθειας. Βαρέθηκαν να ακούνε υποσχέσεις και ζήτησαν έργα.

Οι τροϊκανοί, φυσικά, διέκοψαν τις συζητήσεις και αναχώρησαν, ενώ οι αγορές άρχισαν να πυροβολούν και ο Β. Σόιμπλε διεμήνυσε με νόημα «πως είναι στο χέρι της Ελλάδας η παραμονή της στο ευρώ».

Αλλωστε όλα είναι τόσο απλά, όπως ακριβώς τα διατυπώνει ο Γερμανός υπουργός. Η χώρα ακολουθεί τα συμφωνηθέντα και μένει στο ευρώ ή σπάει τη συμφωνία και γυρίζει στη δραχμή. Τρίτη λύση δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση πέντε φορές μέχρι τώρα δοκίμασε να βρει τον τρίτο δρόμο και απέτυχε. Στο παρά πέντε της χορήγησης των δόσεων του δανείου προσγειωνόταν. Το ίδιο κάνει και τώρα.

Μόνο που με τα παιδικά καμώματα έχει οδηγήσει τα γεγονότα σε οριακό επίπεδο. Τόσο που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πολλοί στην Ευρώπη μιλούν τώρα ανοικτά για την έξοδο από το ευρώ.

Το καλό είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποίησε πως τα ψέματα τελείωσαν και δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή από τους δανειστές.

Μαζί αποδείχθηκε ότι το «πείραμα» Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και οι λεονταρισμοί της Αριστεράς για στάση πληρωμών είναι μια ηρωική επιλογή, που όμως οδηγεί ευθέως πίσω στη δραχμή.

Αυτά τα δύο θετικά είναι τα μόνα που απέμειναν από εκείνη την τραγική Πέμπτη, όταν ο Βενιζέλος διακινδύνευσε την πολιτική διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να διακόψουν τις συζητήσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας. Οι ηρωισμοί χωρίς όπλα και πυρομαχικά ακούγονται σαν πένθιμα εμβατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: