"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ: (Μάγκες της ζωής) Κρυφός μαραθωνοδρόμος ετών 90 !

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Εδώ και επτά χρόνια ο Ουίλφ Κούπερ, 90 ετών σήμερα, συμμετέχει σε μικρούς μαραθώνιους στο Μπρίστολ. Ο ηλικιωμένος Βρετανός έτρεχε τη διαδρομή των 21 χιλιομέτρων και 97 μέτρων και τερμάτιζε γεμάτος περηφάνια - ενώ η Σίλβια, σύζυγός του εδώ και 67 χρόνια που κλείνει κι αυτή τα 90 αργότερα φέτος, δεν ήξερε απολύτως τίποτε

Ο μαραθώνιος ήταν η... μυστική ζωή του, την οποία προστάτευε από την κριτική και τις ανησυχίες της συζύγου, των επτά παιδιών, των 14 εγγονιών και των 11 δισεγγονών του, που αποτελούν την οικογένεια Κούπερ.

Το ψέμα που έλεγε ο Ουίλφ στην οικογένειά του ήταν αθώο. Ηταν το έμφραγμα που είχε περάσει όταν ήταν 70 ετών και δεν ήθελε να τους ανησυχήσει - είναι κι αυτό μια έκφραση αγάπης. 

Οταν έφευγε από το σπίτι την ημέρα του αγώνα, έλεγε στη Σίλβια ότι πηγαίνει απλώς να δώσει ένα χέρι βοήθειας στους διοργανωτές του μικρού μαραθωνίου - να βοηθήσει, για παράδειγμα, να στηθούν τα φράγματα για το κοινό. Ομως στην πραγματικότητα φορούσε τα αθλητικά παπούτσια του και έτρεχε τη διαδρομή. 

Συμμετείχε στον πρώτο του μικρό μαραθώνιο σε ηλικία 83 ετών και από τότε έχει τρέξει αρκετούς. Το προσωπικό ρεκόρ του είναι 3 ώρες, 11 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, με το παγκόσμιο ρεκόρ να βρίσκεται στα 58 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. 

Ομως τώρα η σύζυγος τα ξέρει όλα. Τον είδε στην τηλεόραση να τρέχει και ανησυχεί μεν, όμως λέει πως δεν έχει πρόθεση να εμποδίσει την αθλητική καριέρα του συζύγου.

Ενας γείτονας τον είδε στην TV και ειδοποίησε τη Σίλβια. Εκείνη, αφού αρχικά εξεπλάγη και ενοχλήθηκε κάπως για το ψέμα που της είχε πει ο Ουίλφ, πληροφορήθηκε στη συνέχεια ότι, τρέχοντας στον μικρό μαραθώνιο ο άνδρας της συμμετείχε επίσης στη συγκέντρωση χρημάτων για τον οίκο ευγηρίας Σεντ Πίτερ, στον οποίο ζει ένας φίλος τους που πάσχει από καρκίνο. Επρόκειτο δηλαδή και για μια ευγενική χειρονομία εκ μέρους του.

Ο Ουίλφ λέει πως, όταν ασκείται, αισθάνεται σωματική και ψυχική ευφορία και πως προσπαθεί να γυμνάζεται για να παραμείνει υγιής - «έχω ένα ποδήλατο γυμναστικής κι ένα κωπηλατικό μηχάνημα, καθώς και λίγα βάρη. Επίσης ανεβοκατεβαίνω δέκα φορές τις σκάλες τρεις φορές την ημέρα», εξηγεί. Και δεν πρόκειται να σταματήσει, πολύ περισσότερο που η σύζυγος λέει ότι είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει.

Δεν είναι πάντως λίγοι οι άνω των 80 ετών που εξακολουθούν να συμμετέχουν σε αγώνες. Εχουν ως πρότυπο τον Τζον Ουίτμορ, ο οποίος φέρει τον τίτλο του γηραιότερου αθλητή όλων των εποχών. Τον Οκτώβριο του 2004, λίγο πριν συμπληρώσει τα 105 του, πήρε μέρος σε αγώνα δισκοβολίας στην Καλιφόρνια. «Αν δεν μου πέσει ο δίσκος στο πόδι, θα κάνω παγκόσμιο ρεκόρ», είχε αστειευτεί. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: