"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Κακόγουστη φιέστα Γκρούεφσκι για τα 20 χρόνια της χώρας-τσίρκο

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΕΛΙΔΗ

Μόνος του, χωρίς την αντιπολίτευση και τους Αλβανούς και χωρίς εκπροσώπους από το εξωτερικό, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι γιόρτασε χτες το βράδυ την 20ή επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας του, με τη φιέστα κακογουστιάς που έστησε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του SDSM του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, που τον κατηγόρησε ότι με το αμφιλεγόμενο αυτό σχέδιο εξαρχαϊσμού εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και τις αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του φαραωνικού αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ήταν κεντρικό σημείο της χτεσινής φιέστας. Το τελευταίο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συνεχίζει να ονομάζει ως το άγαλμα του "Εφιππου Πολεμιστή", την ίδια ώρα που οι πολίτες και τα ΜΜΕ το αποκαλούν αυτό που είναι: δηλαδή ως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είχαν προηγηθεί την Τρίτη τα αποκαλυπτήρια ενός άλλου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάλι από τον Ν. Γκρούεφσκι στο αεροδρόμιο των Σκοπίων - αν και είναι πιστό αντίγραφο αυτού της πλατείας των Σκοπίων εκεί ονομάζεται ως άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δίνοντας το στίγμα της η αντιπολίτευση και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μπ. Τσερβενκόφσκι συμμετείχαν προχτές το βράδυ στην πανηγυρική εκδήλωση που έγινε για τα 20 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας, αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη χτεσινοβραδινή φιέστα.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η βουτιά στην αρχαία Μακεδονία διχάζει την κοινωνία της χώρας και αρμόζει σε απολυταρχικά καθεστώτα. Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο πρώην πρωθυπουργός και αυτός που έστησε το VMRO-DPMNE μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, που δεν παραβρέθηκε στη χτεσινοβραδινή φιέστα. Οπως είπε με το σχέδιο εξαρχαϊσμού και το στήσιμο αγαλμάτων ιστορικών προσωπικοτήτων οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη χώρα, αλλοιώνεται βίαια ο σλαβικός χαρακτήρας του κυρίαρχου έθνους στη χώρα.

Οι Αλβανοί από την πλευρά τους κατηγορούν τον Ν. Γκρούεφσκι ότι προχώρησε σε γιορτασμούς που προβάλλουν τον μονοεθνικό σλαβομακεδονικό χαρακτήρα της χώρας, ενώ καταλογίζουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι παραβρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμφωνία της Οχρίδας στις 13 Αυγούστου.

Οι χτεσινοβραδινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν παρελάσεις με διέλευση μέσα από τη λεγόμενη "Αψίδα της Μακεδονίας", που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της αυτές τις μέρες. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη μεταφορά σε πομπή από τον πρόεδρο της Βουλής της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας από το Κοινοβούλιο στο νέο, και αυτό, μουσείο τους "Μακεδονικού Αγώνα" στον χώρο της πλατείας, όπου παραδόθηκε και εναποτέθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Οσο για το σκηνικό θέαμα είχε κι αυτό την ονομασία "Makedonium", όπου και παρουσιάστηκε το τραγούδι που επιλέχθηκε έπειτα από διαγωνισμό για τις εκδηλώσεις και έχει τον τίτλο... "Μακεδονία".

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: