"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΚ: 12.000 ΑΜΑΧΟΙ τα θύματα των καμικάζι (Iraq suicide bomb toll revealed)


Τουλάχιστον 12.000 άμαχοι και 200 ξένοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ εξαιτίας επιθέσεων αυτοκτονίας, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας ξεκίνησαν στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003.

Η μελέτη της δρος Μαντλίν Χσιάο-Ρέι Χικς του Πανεπιστημίου Κινγκς του Λονδίνου, σε συνεργασία με την οργάνωση Iraq Body Count, περιγράφει τις επιθέσεις αυτοκτονίας ως «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» υπογραμμίζοντας ότι τα θύματα είναι πολύ συχνότερα άμαχοι από ό,τι στρατιώτες.

Ενας από τους λόγους της υψηλής θνησιμότητας τέτοιων επιθέσεων είναι η δυσκολία της ταχείας μεταφοράς σε νοσοκομείο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τραυματίες που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας είναι τα παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός τραυματιών στο χρονικό διάστημα 20 Μαρτίου 2003 - 31 Δεκεμβρίου 2010 από επιθέσεις αυτοκτονίας έφθασε τους 30.000. Οι νεκροί ήταν 12.284.

Ο αιματηρός αυτός απολογισμός αποτελεί μόλις το 11% των διαπιστωμένων θανάτων αμάχων από ένοπλη βία στο Ιράκ την ίδια περίοδο (12.284 από 108.624 διαπιστωμένους βίαιους θανάτους αμάχων).

Ο συνολικός αριθμός επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ την περίοδο αυτή ανέρχεται σε 1.003. Από τους 1.003 καμικάζι, οι 79 είχαν στόχο ξένα στρατεύματα, με αποτέλεσμα 200 θανάτους ξένων στρατιωτών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων (76 από 79), στόχοι ήταν Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ μία επίθεση αυτοκτονίας κατά ιταλικής μονάδας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 Ιταλών στρατιωτών.

«Οι καμικάζι στο Ιράκ χρησιμοποιούν τις επιθέσεις αυτοκτονίας ως οικονομικό, ακριβές και άκρως καταστροφικό όπλο», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: