"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYRKIA -"ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ": Απ τη φυλακή στη Βουλή

Πολλοί από τους κατηγορούμενους για συνωμοσία κατά του τουρκικού καθεστώτος, θα είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, ανακοίνωσαν πολιτικοί και τουρκικά ΜΜΕ. Αυτό το γεγονός θα τους επιτρέψει, εάν εκλεγούν, να αποφυλακιστούν.

Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν τρεις από τους κατηγορούμενους επικεφαλής στις λίστες τους, καθιστώντας τους εκλόγιμους. Αγνόησταν, έτσι, τις δικαστικές εξελίξεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές τους, έχουν στόχο να δυσφημήσουν το στρατό και να φιμώσουν την αντιπολίτευση.

Εάν εκλεγούν, οι υποψήφιοι αυτοί θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης τους.

Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι, ο οποίος κατηγορείται ότι υπήρξε ένας από τους εγκεφάλους του δικτύου Εργκένεκον, βρίσκεται στη δεύτερη εκλόγιμη θέση στη λίστα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP-σοσιαλδημοκρατικό) στη Σμύρνη. Στη λίστα του CHP είναι και ο πανεπιστημιακός Μεχμέτ Χαμπεράλ.

Ο στρατηγός Ενγκίν Αλάν, γνωστός για το ρόλο του στη σύλληψη το 1999 στην Κένυα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι επίσης υποψήφιος με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.

Σύμφωνα με τον Τύπο, και άλλοι ύποπτοι για ανάμειξη στην υπόθεση Εργκένεκον -που βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση- παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών είναι ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, ο οποίος κατηγορείται ως ο εγκέφαλος απόπειρας πραξικοπήματος το 2003, ο δημοσιογράφος Τουντσάι Οζνάκ και ο διοικητής της αστυνομίας Χανεφί Αβτσί, ο οποίος φυλακίστηκε μετά τη δημοσίευση βιβλίου, στο οποίο κατηγορεί αστυνομικούς ισλαμιστικού προσανατολισμού ότι κατασκεύασαν αποδείξεις συνωμοσίας.

Ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές για το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι και μία γυναίκα που φορά μαντίλα, παρά τους κανονισμούς για απαγόρευση θρησκευτικών ενδυμάτων.

Ο λόγος για την υποψήφια βουλευτή, Γκιλντερέν Γκιουλτεκίν, που είναι υποψήφια με την κυβερνητική παράταξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αντάλια. Η Γκ.Γκιουλτεκίν βρίσκεται χαμηλά στη λίστα υποψηφίων, με αποτέλεσμα η εκλογή της να θεωρείται σχεδόν απίθανη.

Γυναικείες οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της μαντίλας εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους γιατί το κυβερνών κόμμα έχει επιλέξει μόνο μία υποψήφια που φοράει μαντίλα. Κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα ότι δεν κατάφερε να τερματίσει «την αδικία» εναντίον των «πιστών γυναικών» -όπως είπαν.

Συνολικά, το AKP επέλεξε 78 γυναίκες υποψήφιες για τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΑΚP αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 45%, ενώ το ποσοστό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναμένεται να σημειώσει άνοδο από τις προηγούμενες εκλογές και να φτάσει το 30%.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: