"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Oι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία κοστίζουν πολύ

ΤΟΚΙΟ. Οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη των Ιαπώνων πολιτών –οι οποίοι έπαψαν για ποικίλους λόγους να βρίσκουν ενδιαφέρον στη ζωή– κόστισαν πέρυσι στην ιαπωνική οικονομία ποσό ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, που για πρώτη φορά προέβη χθες σε μια τέτοια εκτίμηση.

Οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους και των νοσοκομείων προς τους πάσχοντες από κατάθλιψη, οι απώλειες των εισοδημάτων όσων κατέρρευσαν ψυχικά, περιλαμβανομένων εκείνων που τελικά αυτοκτόνησαν, καθώς και διάφοροι άλλοι παράγοντες, έφθασαν στη διάρκεια του περσινού έτους το αστρονομικό ποσό των 2,68 τρισ. γιεν (31,8 δισ. δολαρίων), διαπίστωσε η κυβέρνηση. 
«Εάν είχαν επιλέξει να ζήσουν και να εργαστούν για έναν ακόμη χρόνο, οι περίπου 26.500 Ιάπωνες, ηλικίας 15 έως 69 ετών, οι οποίοι τερμάτισαν τη ζωή τους μέσα στο 2009, θα είχαν παράξει εισοδήματα ύψους 1,9 τρισ. γιεν»...

Η Ιαπωνία, μια χώρα 127 εκατομμυρίων κατοίκων, εμφανίζει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 2010 ήταν η δωδέκατη χρονιά που ο αριθμός των αυτοχείρων έφθασε ή ξεπέρασε τις 30.000. Συνολικά, τα άτομα τα οποία παραιτήθηκαν από τη ζωή στη διάρκεια του περσινού έτους στην Ιαπωνία είναι 32.845. 

Κατά μέσο όρο αυτοκτονούν 24 άτομα ανά 100.000, ενώ στις ΗΠΑ, επί παραδείγματι, αυτοκτονούν οι 11 από τους 100.000 και στη Βρετανία μόνο οι δέκα... Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες με πολύ πιο απελπιστικό περιβάλλον, όπως αποδεικνύουν οι πράξεις απόγνωσης των πολιτών τους. Υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών, σε σχέση με αυτό της Ιαπωνίας, έχουν άλλες επτά χώρες, περιλαμβανομένης της Λευκορωσίας, όπου οι 63 ανά 100.000 άνδρες εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τα εγκόσμια με τη θέλησή τους.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: