"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το γνωστό deal

Γράφει ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
Με περισσή ντροπή ομολογώ ότι έκανα χρήση τουριστικών υπηρεσιών με το γνωστό deal: Θα πληρώσεις 560 με απόδειξη ή 420 χωρίς;  

Η διαφορά ήταν η βενζίνη μου και έφυγα από το άθλιο, σκοτεινό και υγρό δωμάτιο χωρίς απόδειξη. Η ιδιοκτήτρια μου εξήγησε κυνικά ότι δεν ανησυχεί για την πιθανότητα ελέγχου. 

Πρώτον, η τοπική εφορία δεν υπάρχει περίπτωση να βγει στη γύρα, και δεύτερον, αν έρθει το ΣΔΟΕ, θα ειδοποιηθεί εγκαίρως. 

Μου λένε, λοιπόν, ότι είναι ωραία και εντυπωσιακά όσα ανακοινώνονται για ελέγχους σε κότερα, νυχτερινά κέντρα και παραλίες, αλλά το σύστημα δεν θα λειτουργήσει αν η φοροδιαφυγή δεν παταχθεί στην ευρεία κλίμακα της μικρής και καθημερινής κατανάλωσης. Όσο κι αν δεν το παραδέχεσαι, το πρόβλημα είναι σε μένα και σένα. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τις εκλογές και τη συμπεριφορά των κυβερνήσεων: Δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί, φταίνε και οι μαλάκες που τους ψήφισαν.  

Κάπως έτσι, με ΦΠΑ 23% που αποτρέπει τα αιτήματα για απόδειξη και με τα έσοδα να υστερούν, σ’ το λέω για να είσαι έτοιμος, γύρω στις αρχές Οκτωβρίου θα ανακοινώσουν ότι φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα έρθουν. Και όμως, αν όλοι μας κάναμε ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις, η χώρα δεν θα είχε πρόβλημα. Δηλαδή θα συνέχιζε να λειτουργεί όπως λειτουργούσε, θα διόριζε στο Δημόσιο, θα βουτούσε μίζες, θα αγόραζε αεροπλάνα. Όμως δεν κάνουμε ειλικρινείς δηλώσεις. Τα υπόλοιπα, λοιπόν, περί φιλοπατρίας και ευσεβούς λαού, να τα λέτε μόνο σε σχολικές αυλές. Παρεμπιπτόντως, κάνω ειλικρινέστατη φορολογική δήλωση.

Α, με την ευκαιρία έχω κάτι σαν είδηση.  

Πρώτον, υπάρχει πλέον σειρά ολόκληρη ιερών ναών που ξέπλεναν φορολογητέα ύλη με ανύπαρκτες δωρεές. Κοινώς ο ιερέας σού έδινε μια αθεώρητη απόδειξη δωρεάς, κρατούσε μια μικρή μίζα και εσύ κέρδιζες το αφορολόγητο.  

Δεύτερον, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ σε ένα συνδικαλιστικό σωματείο με μεγάλη και έντονη δράση έφερε στην επιφάνεια ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Και επειδή το σωματείο είναι εσχάτως ήσυχο, αρνούμαι να πιστέψω ότι έγινε κάποια συναλλαγή στο παρασκήνιο, εντάξει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: