"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ηλεκτρονικό «μάτι» για ανασφάλιστα οχήματα

Από την Ευγενια Tζωρτζη

Τη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου και εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπερβαίνουν τις 500.000, επεξεργάζεται η Eνωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σε μια προσπάθεια να περιορίσει το φαινόμενο.

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων προωθείται μέσω της διασταύρωσης των πληροφοριών των υφισταμένων ηλεκτρονικών αρχείων του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και της Ελληνικής Αστυνομίας, στα οποία τηρούνται τα στοιχεία των νομίμως κυκλοφορούντων οχημάτων, σε συνδυασμό με το αρχείο των ασφαλισμένων οχημάτων της ΥΣΑΕ και του Κέντρου Πληροφοριών. Την πρωτοβουλία υποστηρίζει η Interamerican μέσω του ομίλου της Eureko, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της ολλανδικής υπηρεσίας αυτοκινήτων RDW, η οποία έχει υποστηρίξει σε διάφορες χώρες τη διαμόρφωση μιας δομημένης βάσης δεδομένων για τα αυτοκίνητα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Το σύστημα βασίζεται στη δυνατότητα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών να χρησιμοποιούν την εθνική βάση δεδομένων για τα οχήματα, με στόχο τη μείωση των ανασφάλιστων και τον περιορισμό της απάτης.

Βάση λειτουργίας του νέου συστήματος θα αποτελέσει το Κέντρο Πληροφοριών, που από 1ης Δεκεμβρίου εγκαθίσταται στο Επικουρικό Κεφάλαιο, τον φορέα, δηλαδή, που αναλαμβάνει την κάλυψη των θυμάτων από τα ανασφάλιστα. Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση του Επικουρικού Κεφαλαίου από τα ανασφάλιστα οχήματα εκτιμάται ότι ανήλθε στα 56,9 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ το πλήθος των ζημιών ανήλθε στις 5.943. Η σωστή ενημέρωση και λειτουργία του Κέντρου Πληροφοριών θα επιτρέψει στην πράξη τον άμεσο εντοπισμό των ανασφάλιστων, ενώ εφ’ όσον αυτό επιτευχθεί, η Eνωση σχεδιάζει να ζητήσει από την πολιτεία τον καθορισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, που θα είναι αρμόδια για την αποστολή των διοικητικών προστίμων στους παραβάτες.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: